La Timișoara, despre cultură. De la sabotaj, la isterii, mături și prea mult punctaj politic

cultură

Sunt încă mulți nervi în tabăra PNL după circul din plenul CL, în care a căzut la vot agenda culturală. Acuzați de sabotaj de primarul Dominic Fritz, liberalii spun că se vor întâlni cu directorul Casei de Cultură. Dincolo de tonul politico-agresiv, de ce nu a fost discutat proiectul în comisii nu se știe. Iar la PMT transparența rămâne, în continuare, de multe ori, doar o vorbă. Ca pe vremuri.

„Ziua istorică în care a fost anunțată organizarea expoziției Brâncuși – cel mai important eveniment cultural din anul Capitalei Europene a Culturii a fost murdărită de administrația Fritz: în primul rând prin propunerea unei Agende Culturale mediocre și netransparente, iar în al doilea rând, prin crizele de isterie pe Facebook care scad încrederea publicului în titlul pe care îl vom purta anul viitor. În timp ce Consiliul Județean Timiș compensează incompetența și lipsa de viziune a primarului Dominic Fritz privind Capitala Europeană a Culturii, echipa USR de la Primăria Timișoara elimină din peisajul culturii timișorene Festivalul JazzTM, Festivalul TimFloralis și Ruga Timișoarei”, transmite PNL.

„Ce fel de agendă culturală ar putea avea Timișoara fără Festivalul de Operă și Operetă în aer liber, ajuns la a 17-a ediție, sau Bega Bulevard, eveniment aflat la a 15-a ediție?”, continuă comunicatul. Festivalul de Operă și Operetă e organizat, în principal, de Opera Națională Română, iar despre dimensiunea culturală majoră a Bega Bulevard se poate discuta mult și bine.

Tabără: Agenda culturală nu a fost discutată în comisiile de specialitate

Dincolo de acuzele politice, de înțeles, poate, în actualul context, dar total dăunătoare bunului mers al lucrurilor, pe care și-l doresc, măcar declarativ, toți, rămâne însă ceva concret.

Agenda culturală nu a fost discutată în comisiile de specialitate, nu a fost prezentată nimănui. Noi, PNL, am și cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi și rediscutarea lui pe îndelete, dar nu s-a dorit. Drept urmare, consilierii locali PNL nu au votat împotrivă, ci au decis să nu își exprime dreptul la vot până când agenda culturală nu va fi analizată. Vom face această analiză în scurt timp și, când proiectul va reveni pe ordinea de zi a CL Timișoara, vom putea vota în cunoștință de cauză, nu cu ochii închiși”, transmite viceprimarul Cosmin Tabără.

Modelul „pe repede înainte, că trebuie” este preluat, dacă e să fim corecți, de la fosta administrație. De ce se preferă perpetuarea unui astfel de mod de comunicare, deși s-a vorbit atât de mult de transparență, e, probabil, o întrebare retorică.

Acuze peste acuze

Comunicatul liberalilor continuă cu o lungă înșiruire de acuze. „Deoarece nu cunoaște specificul Timișoarei e imposibil pentru actualul primar al Timișoarei să rezoneze cu cetățenii săi. Ce l-a deranjat la denumirea de «Rugă»? Conotația religioasă de care USR-iștii fug ca de tămâie? (…) Nu, domnilor din USR, liberalii nu blochează cultura înainte ca Timișoara să fructifice titlul de Capitală Culturală Europeană în 2023. Liberalii își doresc ca un titlu unic pentru istoria acestui oraș să fie valorificat cât mai bine cu putință, să aducă plus valoare orașului și timișorenilor, județului și României.

Și pentru ca aceste dorințe să devină realitate, liberalii din Timișoara doresc transparență și analiză a proiectelor (…) PNL are tot interesul ca anul 2023 să fie unul de succes, așa cum ne interesează să păstrăm valorile și tradițiile Banatului. Anul trecut, tradițiile, folclorul și Ruga au fost înlocuite cu o acțiune LGBT în parcul de lângă Catedrala Mitropolitană, iar lucrul acesta, timișorenii nici nu-l uită, nici nu-l iartă. Astfel de greșeli pot fi făcute doar de către oameni cu un nivel de cultură similar unei mături, oameni care vor beneficiile unui titlu, dar nu înțeleg cum a fost câștigat”, notează aceștia.

Amnezie și punctaj politic

Consilierii locali liberali se vor întâlni, în scurt timp, cu directorul Casei de Cultură, Camelia Mingasson, pentru a discuta strict evenimentele propuse la finanțare. Cum folosește atât de mult clamatei culturi timișorene tonul belicos, în afară de marcarea punctajului politic? Probabil foarte puțin spre deloc.

Pentru conformitate însă, Ruga Timișoarei s-a ținut anul trecut, cu spectacolele folclorice așteptate și dorite de public. E drept însă că ea a fost „îngrămădită” într-un eveniment denumit Banatica, găselniță neexplicată coerent de Camelia Mingasson în plenul CL. Și, dacă este să fim corecți, „acțiunea LGBT în parcul de lângă Catedrala Mitropolitană” nu era chiar o premieră. O săptămână LGBTI+ a avut loc și în 2019 și a fost organizată cu sprijinul Asociației TM2021, finanțată în principal chiar de primăria condusă de liberalul Nicolae Robu. E drept că evenimentul în aer liber a avut loc în Parcul Poporului.