Agenda Casei de Cultură n-a trecut de plen. Deși „important e să vedem frumosul din jurul nostru”

casa de cultură

sursa foto: Facebook / Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

Propunerea de program pentru 2022 înaintată de Casa de Cultură a căzut la vot în CL, după o discuție care a durat zeci de minute. Liberalii n-au votat, iar Ana Munteanu, de la USR, a spus, în opoziție față de colegii ei, că regretă că PMT nu mai finanțează JazzTM.

Agenda culturală a Casei de Cultură, în valoare de 5,3 milioane de lei, a fost pe ordinea de zi a plenului de marți, 10 mai. Propunerile înaintate de Camelia Mingasson includ „Dare!”, proiect prevăzut în programul Capitalei Culturale 2023, Ziua Timișoarei, Banatica, „mixul” dintre Ruga Timișoarei și Ziua Minorităților, „Străzi pentru comunitate”, „Excentrica”, manifestări dedicate Revoluției, Festivalul Inimilor sau concertul de Revelion. Pe listă erau și două evenimente care au avut loc deja.

Consilierii locali liberali au criticat din start programul de la Casa de Cultură. Fostul viceprimar Dan Diaconu a spus chiar că „astăzi semnăm actul de deces al festivalului Jazz TM”, care nu se mai regăsește în propunerile pentru anul 2023. Simion Moșiu a adus în discuție Banatica, o invenție de anul trecut a directorului CC, și s-a întrebat retoric de ce „nu se dorește Ruga Timișoarei?”.

Camelia Mingasson a fost întrebată și cât va costa concertul Phoenix 60, prevăzut pentru Ziua Timișoarei. Aceasta a spus că nu știe, fiindcă nu a primit o propunere concretă de la NIcu Covaci & co, dar că a inclus concertul în eveniment, pentru că nu se putea altfel.

„Cred că e o agendă culturală bună”

„Doamna Mingasson și-a asumat prin contractul de management realizarea acestor proiecte. Această agendă culturală nu vine din neant, ci vine din programul dumneai ei de mangement (…) Ruga Timișoarei este Ruga Timișoarei, dar pentru că e într-un weekend în care este și festivalul minorităițlor, doamna Mingasson a venit cu ideea denumirii de «Banatica» (…) JazzTM poate fi finanțat prin apelul de proiecte strategice al Centrului de Proiecte. Echipa de la JazzTM a decis să nu depună proiect (…) Mă bucur că sunt elemente noi, e clar că este o perioadă de înnoire, în acelaș timp continuă multe tradiții ale Timișoarei, cum este Festivalul Inimilor, pe care îl apreciez foarte mult și mă bucur că se va continua. Cred că agenda culturală este bună (…) cred că este o agendă de care putem fi mândri”, a spus primarul Dominic Fritz.

Puțin iritată de intervențiile consilierilor locale, Camelia Mingasson a spus, într-o intervenție video, că Banatica este o denumire „a unei emisiuni de la o televiziune locală” și că a cerut permisiunea s-o folosească. „Banatica este ideea de a aduce oamenii împreună, nu văd cu ce deranjează de ce azi e Ruga Timișoarei și mâine este ziua minorităților (…). Titlul este mai puițn important, cel puțin pentru mine, dacă livrez conținut bun. (…) Una dintre misiunile Casei de Cultură C nu este aceea de organizator de eveniment, avem organizatori privați care fac asta poate mai bine ca noi, este aceea de a pregăti public avizat să primească evenimentele culturale din oraș”, a încercat să explice directorul Casei de Cultură.

Proiectul a căzut la vot

În discuție a intervenit și Ana Munteanu, de la USR, care a spus că, spre deosebire de colegii ei de partid, regretă faptul că primăria nu mai este finanțator pentru JazzTM. A urmat Răzvan Stana, tot de la USR, potrivit căruia „important este să vedem frumosul din jurul nostru. În Timișoara, lucrurile se schimbă, sunt mai multe organizații sau situri care se ocupă de cultură (…) Cred că ne rebranduim în acest domeniu atât de complex și trebuie să aratăm deschidere (….) Poate Banatica este mai interesant pentru tineri, dar esența manifestării este ruga, cred că anul trecut a fost primul an când acest eveniment s-a desfășurat în mai multe locuri”.

S-a trecut la vot și… proiectul n-a trecut. Liberalii au refuzat să voteze, așa că va fi nevoie de un nou plen și, probabil, de alte explicații. „Felicitări, domnilor consilieri! Într-un an înainte de Capitală Culturală, după ce vreme de patru ani de zile ne-am pregătit cu hărnicie şi nu am făcut nicio finanţare, acum respingem în plenul de CL agenda culturală a municipiului Timişoara, pentru că domnul Moşiu vrea să facă un amendament pe care apoi nu mai vrea să-l facă şi aveţi nişte întrebări care se pierd pe parcurs”, a tras concluzia viceprimarul Ruben Lațcău.