La Spitalul CFR se poate face Angio-CT. Investigația are multe avantaje

Angio-CT

​La Spitalul Clinic CF Timișoara se poate face, din această săptămână, Angio-CT coronarian, în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală. Investigația este recomandată frecvent pacienților de către medicii cardiologi.

Evaluarea, efectuată cu ajutorul Computerului Tomograf, îmbina tehnologia CT cu angiografia coronariană clasică. Aparatul utilizează raze X pentru obținerea unor imagini complexe și de mare acuratețe ale interiorului corpului, prelucrate ulterior cu un software specializat. Sunt avute în vedere nu doar diagnosticul și stabilirea prognosticului unei afecțiuni cardiovasculare, ci și evaluarea statusului cardiac după anumite intervenții.

„Angio-CT-ul coronarian utilizează atât scanarea CT, cât și folosirea unei substanțe de contrast ce conține iod, administrată intravenos, pentru a obține cele mai bune imagini ale arterelor coronare. Substanța de contrast este aceeași, atât la coronografie, cât și la Angio-CT. Investigația, față de angiocoronarografia clasică, are avantajul, că, prin reconstrucție, poate fi vizualizat vasul de sânge din toate unghiurile, oferind astfel o mai bună imagine asupra statusului vascular pentru cardiologul sau chirurgul care va efectua o posibilă intervenție în sala de operație. Această investigație se recomandă atunci când există o suspiciune de îngustare sau chiar blocaj la nivelul arterelor coronare, dar și când pacientul prezintă simptome specifice de boală coronariană (durere în piept/angină)”, spune dr. Vladiana Romina Turi, medic specialist cardiolog la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Avantaje și contraindicații

Avantajele acestei investigații sunt multiple. Evaluarea Angio-CT permite vizualizarea oaselor, a țesuturilor moi și a vaselor de sânge în același timp și, în plus, are o rată redusă de complicații.

„Angio-CT-ul este superior angiografiei clasice, având și o doză de iradiere mai redusă. În schimb oferă detalii cu privire la localizarea, întinderea și gradul de afectare a vaselor, fie că este vorba de stenoze, dilatații sau variante anatomice. Permite identificarea unor alte posibile cauze ale disconfortului toracic, de exemplu colaps pulmonar, prezența unui cheag de sânge în vasele care duc la plămâni sau anomalii aortice. În plus, existența vreunui dispozitiv medical implantat, de orice fel, nu reprezintă o contraindicație”, spune dr. Turi.

Contraindicații

  • Reacții alergice severe la substanțele de contrast ce conțin iod; cu toate acestea, în funcție de gravitatea reacției, se poate realiza investigația cu o premedicație/consult la alergolog, sub supravegherea medicului specializat în Medicină de urgență/ATI
  • Insuficiența cardiacă decompensată
  • Insuficiența renală; totuși, în colaborare cu nefrologul și în funcție de bilanțul risc-beneficiu, se poate realiza investigația
  • Sarcină
  • Incapacitatea de a tolera medicamentele care încetinesc ritmul cardiac
  • Pulsul ridicat si aritmic
  • Stenoza aortică severă
  • Astmul bronșic

About Post Author