La Retim vei plăti cât arunci. De la anul vor fi patru pubele: apar cele albastre și maro

retim

Vom plăti exact pentru cât gunoi aruncăm. Retim va implementa un nou sistem de colectare separată a deșeurilor, în care controlul asupra cantității e mai bun. Va însă și puțin mai complicat, mai ales în zonele de blocuri. Asta, pentru că vor apărea încă două tipuri de pubele: albastre și maro.

Pentru a vedea cam ce dimensiuni ar trebui să aibă pubele puse la dispoziția clienților, cei de la Retim au derulat, timp de trei luni, un program pilot în Timișoara, Lugoj, Giroc și Parța. Angajații companiei au resortat, practic, deșeurile din pubele. În cele negre, jumătate din cantitate era formată din caserole și recipiente din plastic, care, în mod normal, ar fi trebuit să fie în pubelele galbene.

De cealaltă parte, pubelele galbene aveau mai mult conținut conform, de materiale reciclabile. Acestea nu erau însă pliate sau strivite, astfel încât să poată cuprinde mai multe deșeuri de plastic, carton sau doze metalice.

Apar două culori noi

De anul viitor, teoretic, dacă selectarea deșeurilor se face ca la carte, oamenii vor plăti mai puțin. Vor apărea însă alte două recipiente: unul albastru și unul maro. Asta înseamnă, practic, încă o triere a deșeurilor înainte de punerea lor în pubele, la blocuri, sau în saci, în zonele de case.

În această etapă, Retim analizează modul în care reacționează clienții la noile modalități de selectare a deșeurilor. Fiecare client va avea un pachet mixt, pe greutate, propus de Retim. Dacă dimensiunea recipientului este prea mică sau prea mare pentru cantitatea de deșeuri colectată se va putea se va putea face o redimensionare.

În recipientele albastre se pun ambalaje de carton, cărți, caiete, ziare, reviste și tetrapack – cutii de lapte, de tomate, sucuri.

În recipientele galbene se pun PET-uri, folie de plastic, pungi și ambalaje din plastic, flacoane (șampon, detergent), doze metal, conserve, tuburi de alimente, folie de metal. Cutiile trebuie golite, turtite sau strivite în prealabil.

În recipientele maro se pun produse lactate, ouă întregi, coji de ouă, resturi de carne gătite sau proaspete, resturi de fructe și legume, resturi de pâine și cereale, zaț de cafea, resturi de ceai, păr și blană, coji de nucă, rumeguș, fân și paie, plante de casă, ziare, hârtie și carton umezite și murdare, cenușă de la sobe, când se arde numai lemn.

În recipientele negre se pun grăsimi animale și uleiuri vegetale, excremente ale animalelor de companie, scutece, tampoane, cenușă de la sobe, dacă se ard și cărbuni, oase, resturi vegetale tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conțintul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, veselă din porțelan / sticlă spartă, haine / materiale textile în cantitate mică, mărunțite

Plătești cât arunci

Tot de anul viitor, Retim urmează să implementeze un nou sistem de plată. Clienții vor putea alege pubele în funcție de cantitatea de gunoi pe care consideră că o generează – este vorba despre așa-numitul sistem Plătește Pentru Cât Arunci – PPCA / Pay As You Throw – PAYT. Clopotele verzi vor fi in continuare dedicate sticlei

Noile recipiente vor fi distribuite de Retim. În zonele de case nu vor fi amplasate pubele, ci vor fi distribuiți saci de aceleasi culori.

„Devine obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile, pubela maro. Deșeuri biodegradabile înseamnă deșeurile alimentare din bucătărie. Atât. Ele trebuie colectate pentru că trebuie să fie reciclate. Țintele europene aplicabile din 2025 cer ca jumatate din tot deșeurile colectate trebuie reciclat. În Timiș sunt peste 200.000 de tone, deci 100.000 de tone vor trebui reciclate. Hârtie, carton, plastic, metal sunt o treime. Restul e biodegradabil”, spune Dan Pascu, directoru Retim.

Vor fi probleme la blocuri

Succesul proiectului depinde, în cea mai mare măsură, de disponibilitatea cetățenilor de a se conforma cerințelor de selectare pe fracții individuale. La case, lucrurile s-ar putea să fie mai simple. însă în zonele de blocuri vor apărea destule probleme.

Practic, fiecare locatar va trebui să aibă în apartament patru recipiente separate, pentru colectarea „pe căprării” a gunoiului. Tot aici va apărea și problema spațiului pentru amplasarea a patru pubele diferite, într-un număr deloc mic, mai ales la imobilele cu 10 etaje. Există, la unele blocuri, și vechile „tobogane” de gunoi. Nu sunt utilizate peste tot, dar sunt destule imobile în care ele sunt în funcțiune. Ce vor arunca oamenii pe „tobogane” și cine va controla dacă regula e respectată? Întrebarea este mai degrabă retorică.

Potrivit celor de la Retim, acest sistem de aruncare a gunoiului ar trebui eliminat, însă nu e clar unde vor fi amplasate cele patru tipuri de pubele. În cazul unui bloc cu 10 etaje și două scări, care însumează undeva spre 90 de apartamente, va fi vorba de aproximativ 20 de pubele…

About Post Author