Containere inteligente între blocuri. Până în 2024 vom duce gunoiul cu cartelă

containere

foto: Arhivă

Gunoaiele de la blocurile din Timișoara vor fi colectate în containere inteligente. Primăria vrea un milion de euro pentru 100 de „insule” de colectare a deșeurilor, unde oamenii vor arunca gunoaiele cu cartelă.

Primăria Timișoara vrea bani din PNRR, pentru un sistem modern de colectare a deșeurilor la blocuri și cvartale de blocuri. Cererea de finanțare a fost aprobată, vineri, de consilierii locali. Administrația vrea să amplaseze în oraș 100 de „insule” inteligente de colectare selectivă a deșeurilor. Acestea vor fi supraterane, cu containere încasetate, fiecare container cu o capacitate de 1,1 metri cubi. Fracțiiile de colectare sunt: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal și hârtie și carton. Costul per „insulă” este estimat la 10.000 de euro.

„Până la final de 2024, vrem să implementăm o soluție nouă pentru colectarea separată a gunoiului din oraș, prin aceste «insule» ecologice inteligente, ca să complementăm eforturile deja existente prin colectarea din ușă în ușă. Mai avem câteva proiecte în lucru, fie la nivel municipal, fie împreună cu alte instituții, printre care și construcția unui nou centru de colectare, unde să poată fi aduse deșeuri voluminoase, mobilier de exemplu, deșeuri biodegradabile ori deșeuri din construcții și apoi să fie valorificate”, explică primarul Dominic Fritz.

Fiecare «insulă» de colectare va fi digitalizată, va avea acces restricționat prin cartelă, cu minimum 200 de apartamente alocate pentru fiecare dintre ele, și va aduna date despre nivelul de colectare al deșeurilor.

Consilierii locali au aprobat vineri cererea de finanțare care va fi depusă pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor. Valoarea acesteia este de 4,9 milioane de lei, fără TVA. Proiectul trebuie finalizat integral până la 31 decembrie 2024.

Dee anul viitor, și Retim va introduce un nou sistem de colectare a deșeurilor.

About Post Author