La Oradea și Cluj, primăriile fac deja dezinfecție în scările de bloc. La Timișoara trebuie cumpărate serviciile

blocuri

Timișoara pare că se mișcă mai greu decât Clujul și Oradea. Cel puțin în ceea ce privește dezinfecția scărilor de bloc, prevăzută, din 31 martie, de o ordonanță militară. Primăria încă nu a dat drumul procedurii de achiziție pentru acest serviciu.

Potrivit Ordonanței Militare 4, din 31 martie, „autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune”. În orașele mari, asta este o problemă, pentru că sunt mii de astfel de spații comune. Totuși, unele administrații locale s-au mișcat deja și au început să se conformeze.

La Oradea, dezinfecția scărilor de bloc este „prinsă” în caietul de sarcini pentru servicii DDD. Operațiunea a început luni, 6 aprilie. La Cluj-Napoca se face dezinfecție chiar din 31 martie. Pe site-ul primăriei este publicat, în fiecare zi, programul, pentru ca oamenii să știe când se ajunge și pe scara lor. Se lucrează, potrivit primăriei din Cluj, cu substanța Huwa San TR-50. Ambele municipalități au contracte cu aceeași firmă: Coral Impex. Este societatea cu care și Primăria Timișoara are contract pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

Robu cere răbdare

La Timișoara nu suntem nici măcar aproape de a începe dezinfecția în scările de bloc. „Am lansat demersurile, dar nu depinde de noi. Am avut o discuție cu firma Coral Impex, operatorul contractat pentru dezinsecție, dezinfecție, deratizare. Mi-au spus că probabil în două-trei săptămâni mai degrabă ar putea să obțină substanțele și dispozitivele pe care să le montăm în casa scărilor. Le-am cerut să-mi transmită și în scris lucrurile acestea (…) Nu mai e vorba de a dispune sau nu de bani, ci e vorba de a găsi furnizorul pentru ceea ce dorești să achiziționezi”, spunea vineri, 3 aprilie, primarul Nicolae Robu. În 5 aprilie, edilul a reiterat apelul către asociațiile de proprietari, pentru ca acestea să-și cumpere dozatoare pentru substanțe de dezinfecție. Le-a spus și unde găsesc astfel de dispozitive. În alte localități, primăriile măcar au început montarea, cu dispenserele pe care au reușit să le cumpere. Fiindcă adevărul este că sunt greu de cumpărat cantități mari de astfel de dispozitive.

Mai trebuie lansată achiziția

La Timișoara, dezinfecția în scările de bloc nu este inclusă în contractul-cadru pentru DDD. Până acum, procedura de achiziție a acestor servicii nu a fost încă lansată pe SEAP. Cei din primărie lucrează, probabil, la întocmirea caietului de sarcini.

Reprezentanții Coral Impex spun că pot începe lucrul. Numai să aibă cadru legal pentru asta. „Am fost la Timișoara vineri. Sunt încă de pus la punct niște lucruri. Putem face dezinsecție în scări, ca situație de urgență. Avem și tarif licitat. Avem oameni, am avea substanță să începem și la Timișoara, cam pentru jumătate din scări. Am făcut comandă pentru restul”, explică Alexandru Badea, directorul Coral Impex. Mai trebuie spus totuși că Oradea și Clujul au mai puține scări de bloc decât Timișoara.

About Post Author