Jimbolia poate fi destinație turistică. Povești din pustă, între apă și pământ / FOTO

jimbolia

Orașul Jimbolia poate deveni o destinație de turism cultural durabil, trebuie doar să înceapă să construiască serios pe această idee. Proiectul Picnic în Pustă a fost un prim pas, făcut zilele trecute. Musafirii veniți la Jimbolia au putut descoperi o parte din istoria și obiceiurile locului.

Oaspeții au participat la un atelier pe tema culturii constructive a Jimboliei, coordonat de arhitecții Alina Negru și Alessandro Serra din Sardinia, din partea Asociației Recult și Atelier Terrapia. Copiii și adulții au experimentat rețete constructive pe baza resurselor locale din Jimbolia – pământ de la bălțile locale și paie din împrejurimi – și au învățat să modeleze cărămizi de pământ.

Atelierul a fost urmat de un Picnic în Pustă, o acțiune… gustoasă la propriu. Bucatele oferite oaspeților au fost pregătite după rețete locale. Cei care au avut chef de puțină istorie au putut participa la un tur ghidat la bălțile din zonă și la cele mai vechi locuințe din pământ din Jimbolia.

Cărămida și țigla de Jimbolia, adevărate simboluri locale

Pentru cei care nu știu, resursele naturale fac parte, de peste 150 de ani, din ceea ce este azi Jimbolia. Înființarea, în 1864, a Fabricii de țiglă și cărămidă Bohn și exploatarea pământului pentru pregătirea produselor ceramice au creat gropile, acele cariere de pământ transformat, în timp, în adevărate lacuri antropice. Exploatarea pământului a făcut posibilă descoperirea unor elemente paleontologice și definește o bună parte din patrimoniul cultural al zonei.

Evenimentul Picnic în Pustă a avut loc în curtea interioară a Muzeului „Ștefan Jager”. Cu această ocazie a fost lansat site-ul de promovare turistică www.visitjimbolia.ro. De asemenea, Josef Koch, președintele onorific al organizației șvabilor jimbolieni, a donat mai multe obiecte care au legătură cu istoria, cultura și comunitatea locală.

***

Picnic în Pustă la Jimbolia a fost organizat de Asociația My Banat, cu sprijinul Primăriei Orașului Jimbolia, în colaborare cu Asociația Colț de Banat și voluntarii acesteia.

About Post Author