Jimbolia, plan de protejare a patrimoniului local. Consultare cu localnicii

jimbolia

sursa foto: www.jimbolia.ro

Orașul Jimbolia, unde încă se păstrează un patrimoniu arhitectural deosebit, este locul de desfășurare al unui proiect-pilot ce își propune protejarea, conservarea și punerea în valoare a unor elemente identitare.

Realizat cu sprijinul ADR Vest și elaborat de reprezentanții FAUT / Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, după o metodologie patentată de Institutul Patrimoniului din Bavaria, Planul de Acțiune pentru Patrimoniul Construit inventariază valorile de patrimoniu din orașul Jimbolia și propune o strategie de protejare, conservare și punere în valoare a acestora.

Casa de Cultură din Jimbolia este, luni, 6 februarie, de la ora 16, gazda primei întâlnire pentru consultarea populației cu privire la acest plan de acțiune. Inițiativa intră, așadar, în etapa participativă, care înseamnă implicarea comunității locale în procesul decizional. Proiectul pilot de la Jimbolia vizează crearea unui exemplu de bune practici, care ar putea fi adoptat ulterior și de alte localități.

Context

Orașul Jimbolia este păstrătorul unui patrimoniu material și imaterial specific zonei interetnice a Banatului, care prin raritatea sa constituie o piesă valoroasă în contextul culturii naționale. Aici au locuit, de-a lungul timpului, germani, maghiari, români, sârbi, rromi, evrei, francezi, olandezi, italieni, slovaci.

Conectarea la ruta feroviară Baziaș – Timișoara – Budapesta – Viena a permis o bogată deschidere către Europa Occidentală, dar în același timp s-a constituit în repetate prilejuri de petrecere a unor acțiuni de importanță națională: fuga Regelui Carol al II-lea, întoarcerea din exil a Reginei Elena, deportarea a mii de oameni în URSS și Bărăgan, încercarea de a emigra clandestin din România comunistă sau punctul de intrare în țară a trenului Orient Express, varianta Simplon.

În Jimbolia există azi șase muzee: al Căilor Ferate, al Pompierilor, Muzeul „Ştefan Jager”, al Presei „Sever Bocu”, Casa memorială „Petre Stoica” şi Casa memorială „Dr. Karl Diel”.

About Post Author