Ionuț Nasleu „vitalizează” Piața Traian. Cu slănină, flori, cârnați și grătare

ionuț nasleu

Cu mititei și cârnați! Așa arată, în viziunea celor de la Piețe SA, un punct de atracție în Capitala Culturală Europeană a anului 2021. Pentru asta și cer acordul consilierilor locali. De fapt, vor să înființeze, în Piața Traian, un târg de vară cu produse tradiționale țărănești.

În Piața Traian a funcționat, o vreme, și chiar cu succes, o piață volantă. Producătorii locali își vindeau marfa, amatorii de legume și fructe cu gust ca la bunica erau încântați, însă povestea s-a terminat foarte brusc. Fără explicații detaliate, piața volantă nu s-a mai ținut acolo. Oficial, a fost vorba despre niște complicații de natură birocratică, pe care însă nimeni nu s-a străduit să le descurce. Neoficial, piața volantă stârnise nemulțumirea unor comercianți din Badea Cârțan și s-a preferat „îngroparea” subiectului.

„Vitalizare” în Piața Traian

Acum însă, Piața Traian revine în atenția celor de la Piețe SA. În viitorul plen al CL Timișoara va fi supus la vot un proiect care prevede înființarea unui „târg de vară cu produse tradiționale țărănești”. Nu sunt încă prea multe detalii, pentru că ar urma să fie întocmit ulterior un regulament de funcționare. Se știe însă cam ce și-ar dori șefii societății să se poată vinde acolo. Iată lista, așa cum aparea ea în anexa proiectului, sub semnătura lui Ioan Nasleu, directorul Piețe SA: produse meșteșugărești, cârnați, șuncă, slănină, cașcaval, brânză în burduf, produse de pâine, panificație și patiserie, vin, flori, preparate gătite la grătar”. Lipsesc mierea și produsele apicole, alte feluri de lactate, gemurile și murăturile, toate preparate după rețete tradiționale, dar acestea sunt detalii.

„Vă rugăm să ne sprijiniți în acest sens, având în vedere totodată faptul că prin această piață s-ar vitaliza și zona Traian și ar fi un punct de atracție pentru Timișoara, Capitală Culturală Europeană în 2021”, mai scrie Nasleu, într-o adresă către Direcția de Mediu a PMT, căreia îi solicită niște informații. Aparent, „vitalizarea”, așa cum este ea văzută dinspre Piețe SA, nu se poate face decât în fum de grătare, care să învăluie într-o pâclă mirositoare vechiul cartier Fabric. Tot ce lipsește este înființarea unei terase cu mici și bere, de altfel un punct de atracție maxim. Mai ales din punct de vedere cultural. Altfel, ar mai fi nevoie de anularea HCL care prevedea înființarea unei piețe volante, însă acest lucru nu apare pe ordinea de zi anunțată a plenului CL.