Întâmpinarea Domnului. Ziua în care aflăm dacă mai stă iarna

întâmpinarea domnului

Creștinii celebrează duminică, 2 februarie, Întâmpinarea Domnului sau Sretenia. Sunt 40 de zile de la nașterea Mântuitorului. Sărbătoarea marchează momentul în care Hristos este dus la templu, pentru a fi închinat Domnului.

Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie. Ea a fost introdusă la Roma, în anul 494, de Papa Gelasie, înlocuind vechea sărbătoare păgână a Lupercaliilor. Aceasta îl celebra pe zeul Pan, supranumit Lupercus, adică ucigătorul lupilor sau ocrotitorul turmelor împotriva lupilor.

Sărbătoarea a rămas în tradiția populară ca îndatorire a mamelor, de a aduce pruncii la biserică, la 40 de zile după naștere, pentru molifta de curățirea lor și închinarea la sfintele icoane. I mai spune Sretenie, cuvânt preluat din textele slavone, care înseamnă „întâmpinare”.

În popor se crede că aceasta este ziua când se întâlnesc iarna și primăvara. Oamenii fac prognoze meteo în funcţia de cum este vremea la Stretenie. În credința populară, ziua de 2 februarie este cunoscută Ziua Ursului. Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage. Asta înseamnă prelungirea iernii cu încă șase săptămâni.

About Post Author