Institutul Revoluției Române a fost desființat. Doi senatori de Timiș au votat contra

traseul revoluției

Foto: Constantin Duma

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, al cărui președinte este Ion Iliescu, a fost desființat prin votul Senatului. Guvernul Orban încercase să-l desființeze încă din 2019.

Legea pentru respingerea OUG nr.91/2019, privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, a trecut de plenul Senatului, care este cameră decizională. Comisia juridică a Senatului emisese deja de săptămâna trecută un raport de admitere a legii pentru aprobarea ordonanței.

Ordonanța de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției a fost emisă în 30 decembrie 2019, de guvernul condus la acea vreme de Ludovic Orban. Majoritatea PSD din Parlament a respins-o însă. Klaus Iohannis a solicitat ulterior Parlamentului reexaminarea legii prin care a fost respinsă OUG. Președintele a spus că IRRD „nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată”.

Societatea Timișoara, Asociația Revoluționarilor fără privilegii și Fundația Gheorghe Ursu trimiseseră anterior o scrisoare deschisă către parlament, cerând desființarea IRRD. Președintele acestuia era Ion Iliescu, iar director general, Gelu Voican Voiculescu.

Din Timiș au votat în favoarea legii senatorii Alina Gorghiu (PNL) și Raoul Trifan (USR). S-au pronunțat împotrivă social-democrații Eugen Dogariu și Sebastian Răducanu.

About Post Author