Institutul Revoluției Române, condus de Ion Iliescu, aproape de desființare. Societatea Timișoara scrie parlamentului

timișoara

foto: Constantin Duma

Societatea Timișoara cere Parlamentului României să aprobe desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. IRRD, care îl care ca președinte pe Ion Iliescu, este considerat inutil și consumator degeaba de fonduri publice. Decizia este în mâna senatorilor.

Societatea Timișoara, Asociația Revoluționarilor fără privilegii și Fundația Gheorghe Ursu au inițiat un demers către Parlamentul României, pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Acesta îl are ca președinte pe Ion Iliescu, iar director general este Gelu Voican Voiculescu. A fost creată o scrisoare deschisă, semnată deja mai multe organizații și personalități ale vieții publice.

„Vă solicităm finalizarea demersului privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (…) Considerăm finanțarea din partea statului a acestui institut nejustificată. Activitatea institutului a avut un efect minor, partizan și neconvingător în aspecte esențiale ale Revoluției (…)

Prin Legea 556/2004, cercetătorii IRRD «și-au asumat obligația de a evalua dimensiunea represiunii, în urma căreia au rezultat morți, răniți, arestați, molestați». În mod convenabil însă (…) institutul înființat de fostul președinte «nu și-a propus să stabilească vinovații pentru săvârșirea de abuzuri și crime», chiar în cazul când «faptele au fost evidente și clare» (…)

Considerăm că este un act de ipocrizie și impostură științifică să pretinzi că studiezi represiunea (…), să scoți sute de «lucrări și studii» despre fapte evidente care au produs moartea a peste 1.000 de români, fără să numești, măcar instituțional, pe autorii crimelor. Concret, deși în virtutea probelor adunate, au confirmat în mod repetat existența teroriștilor de după 22 decembrie, lucrările IRRD au evitat cu asiduitate să-i identifice pe aceștia. Chiar dacă probele le dovedeau cu prisosință existența”, este notat în scrisoarea deschisă adresată liderilor parlamentului, premierului și vicepremierilor.

Semnatarii scrisorii deschise spun că sarcina de a desluși misterele Revoluției ar trebui să revină Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. IICCMER are in centrul tuturor demersurilor sale „victimele și efortul permanent pentru identificarea celor ce se fac vinovați pentru crimele și abuzurile comise”.

Cine a semnat scrisoarea, cu precizarea că lista este deschisă

Asociația Revoluționarilor fără privilegii: Radu Filipescu – președinte, Ion Caramitru – vicepreședinte

Fundația Gheorghe Ursu: Gabriel Andreescu – președinte, Andrei Ursu – membru CA

Societatea Timișoara: Florian Răzvan-Mihalcea – președinte

Dan Voinea – fost procuror general

Asociaţia umanitară pentru protejarea şi sprijinirea invalizilor, răniţilor şi urmaşilor celor căzuţi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 – Dolj: Costinel Venus Mirea – președinte

Membri GDS: Andrei Cornea, Mihai Șora, Radu Vancu, Rodica Culcer, Sorin Ioniță, Vlad Zografi, Daniel Cristea Enache, Mădălin Hodor, Sorin Alexandrescu, Smaranda Vultur, Magda Cârneci , Emil Ionescu, Andrei Oișteanu, Brîndușa Armanca, Ștefan Vianu și Alin Teodorescu

Senatul decide desființarea Institutului Revoluției

O ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției a fost emisă în 30 decembrie 2019, de către guvernul condus de Ludovic Orban. Majoritatea PSD din Parlament a respins însă acea ordonanță. Președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii prin care a fost respinsă ordonanța de urgență, subliniind că instituția „nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată”.

Legea pentru respingerea OUG nr.91/2019, privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, va intra luni, 15 februarie în dezbatere în plenul Senatului, care este cameră decizională. Comisia juridică a Senatului a emis deja un raport de admitere a legii pentru aprobarea ordonanței.

About Post Author