Îngrijitorii români au plecat spre Austria: Nicio familie nu m-a dat înapoi, încă sună la agenție, să mă întorc / FOTO

Austria

Primii 74 de români care au grijă de bătrâni în Austria au plecat, duminică seară, de la Timișoara la Viena. Unii au venit tocmai de la Constanța sau Galați, iar cei mai mulți nu merg pentru prima dată. Miercuri dimineață, la Timișoara va ajunge primul tren cu îngrijitorii care au lucrat în ultimele luni în Austria.

Viena și Bucureștiul s-au înțeles, în cele din urmă, asupra modalităților prin care se poate face schimbul de îngrijitori români care lucrează în Austria. A fost creat un coridor feroviar cu trenuri care vor aduce și vor duce lucrătorii din domeniul serviciilor de îngrijire. Este vorba, în această fază, de trei trenuri internaţionale special comandate pentru lucrătorii sezonieri: în 10 mai (Timișoara – Viena), în 12 mai (Viena – Timișoara) și în 13 mai (Timișoara – Viena). Transporturile sunt organizate de asociația profesională a îngrijitorilor din Camera de Comerț a Austriei (WKÖ).

Prima garnitură, formată din vagoane austriece și românești, a plecat duminică seară, din Gara de Nord Timișoara. Oamenii au început să vină încă de la prânz și s-au așezat cuminți la rând, pe traseul stabilit de autorități spre peronul 7. Li s-a măsurat temperatura și apoi au respectat „liniile” desenate pe pavaj, în așa fel încât să respecte regulile de distanțare. S-au urcat, pe rând, în vagoane și au așteptat să se facă ora de plecare. Fiecare a avut la dispoziție o cușetă, adică au fost cel mult nouă oameni într-un vagon.

Vin din 18 județe

Cei mai mulți dintre cei care au plecat duminică au deja vechime. „Vin de la Oradea. Merg de cinci ani, din păcate. Acum am emoții, fiindcă merg la un loc nou. Am fost în cinci ani la două locuri. Doi ani și jumătate până a murit Oma (bunica, în germană – n.r.), apoi alți doi ani și jumătate. Și acum e familie nouă, nu cunosc”, ne spune una dintre femei. „Vin din Carei, județul Satu Mare. Am mai fost. Aici, în Austria, mă duc a doua oară, în Germania, de când am terminat școala, de patru-cinci ani. Situația asta nu-mi place chiar deloc, dar nu am emoții. Sunt foarte obosită, nu am mâncat și nu-i ușor să stăm aici și să așteptăm. La Timișoara am venit cu microbuzul”, ne-a relatat o tânără.

Pavel Kasai, directorul ITM Timiș, spune că lucrurile au fost în regulă din punct de vedere al actelor. „Noi am verificat cu inspectorii de muncă. O parte au contracte de muncă încheiate direct cu angajatorul din Austria, o parte au PFA-uri făcute în Austria. Toți au asigurări de sănătate și toți au echipament de protecție, măști, mănuși și gel dezinfectant. Pleacă cu acest tren 74 de îngrijtori. Ei provin din 18 județe. Sunt și din județe foarte îndepărtate: Constanța, Teleorman, Brăila, Bistrița-Năsăud, Mureș, Bihor, Satu Mare, Argeș, Dolj, Olt. Biletele sunt rezolvate direct din Austria”, ne-a explicat Kasai.

„Încă mă mai duc”

„Din Caransebeș vin și plec în Viena. Sigur că am mai fost. Pe Austria sunt de trei ani, pe Germania patru… De ce să-mi fie frică? Nu mi-e frică deloc. Eu nu înțeleg unde ne face testul. Unde mi l-ar face, nu mi-e frică. Știu că sunt sănătoasă. N-o să creez probleme, nici la familii, nici la colegi”, ne spune o altă femeie. Tocmai a terminat de vorbit la telefon cu cineva din familie. Va sta din nou departe de ai ei, timp de multe săptămâni. „Merită să plec, nu mai zic de ce. Pentru că în țară știți, știe toată lumea, nu se fac bani. Adică se fac, dar numai strictul necesar. Eu mi-am cumpărat ceva, în atâția ani în care am fost, am putut să-mi rezolv problemele. Am rezolvat tot. Și încă mai mă duc. Am 62 de ani, nu mi-e frică. Sunt o fire calmă, sunt o fire sufletistă, nu, nu mi-e teamă. Nicio familie nu m-a dat înapoi, încă sună la agenție, să mă întorc”, mai zice aceasta.

Miercuri se întoarce primul tren

Trenul va ajunge la Schwechat luni dimineață. Oamenii vor fi testați și, în funcție de rezultate, vor ști ce fac mai departe. Cei care vor ieși pozitiv la teste vor intra în carantină timp de 14 zile. Cei cu rezultate negative vor fi duși la familiile unde își vor începe munca.

Miercuri dimineață, la Timișoara va veni primul tren cu îngrijitori care se întorc acasă din Austria. Vor fi, probabil, undeva spre 300 de persoane. Oamenii vor fi preluați din gară de autorități și vor fi duși în carantină.

About Post Author