Infiltrații pentru pacienții cu probleme articulare, de acum și la Spitalul CFR

infiltrații

sursa foto: https://sante.orthodz.com/

Pacienții cu probleme de mobilitate a articulațiilor se pot adresa, de acum, și medicilor din Ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timișoara. După o programare și un consult, ei pot face aici infiltrații intra și periarticulare.

Infiltrațiile intraarticulare (în interiorul unei articulații) și periarticulare (în jurul unei articulații) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu o seringă, o substanță medicamentoasă, într-o zonă specifică a corpului, având ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

În funcți de indicațiile medicale, aceste substanțe pot fi antiinflamatoare, analgezice sau de altă natură. Infiltrațiile se fac cel mai frecvent în zona genunchiului, dar astfel de proceduri se fac și la nivelul gleznei, șoldului, umărului, cotului, mâinii, coloanei vertebrale sau la nivelul călcâiului.

„Infiltrațiile au un rol crucial în ameliorarea simptomelor pacienților și în tratarea afecțiunilor care implică durere și inflamație. Acestea pot reduce sau chiar elimina durerea în zona tratată. Totodată, permit reducerea inflamației în țesuturi. Mă refer aici la infiltrațiile cu corticosteroizi, întrucât aceștia au proprietăți antiinflamatoare”, explică dr. Cosmin Viorel Gridan, medic primar ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Riscurile pentru pacient sunt foarte mici și rare. Există însă și contraindicații, de exemplu infiltrațiile cu corticosteroizi la pacienții diabetici. De asemenea, o contraindicație relativă este în cazul pacienților cu tulburări de coagulare.

„Durerea resimțită de pacient este asemănătoare cu a oricărei alte injecții, depinzând de sensibilitatea la durere a fiecărei persoane. Se poate chiar injecta în prealabil un anestezic local și mai apoi substanța activă. Se recomandă, însă, ca după realizarea unei asemenea proceduri, timp de 24 până la 48 de ore să nu fie făcut efort fizic intens”, mai spune dr. Gridan.

Infiltrațiile sunt efectuate în cabinetul de Ortopedie Traumatologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara, în urma unei programări și a unui consult de specialitate.

About Post Author