Industria ospitalității, apel către autorități: Luați măsuri urgente, nu vom rezista

timișoara

Activitate redusă cu 80-90%, în ultimele zile, și e doar începutul. Organizația patronală HORETIM cere autorităților să ia măsuri urgente pentru industria ospitalității. Aceasta este grav afectată de criza coronavirusului.

Toate companiile din industria ospitalității au fost afectate masiv de criza coronavirusului. În numai câteva zile, activitatea comercială a scăzut brusc cu până la 80-90%, iar estimările nu sunt deloc optimiste. Reprezentanții HORETIM lansează un apel către autorități, pentru ca acestea să ia cât mai repede măsuri.

„Criza nu este numai a noastră. Este a mai multor altor verigi economice: furnizori de marfă, vânzători cash and carry, producători locali de alimente, vinuri, băuturi răcoritoare, servicii, delivery. Blocarea activității noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor naționale, chiriilor și altor obligații. Ea va declanșa un șomaj masiv, într-o situație cu totul excepțională”, spune Corina Macri, din partea HORETIM.

Guvernul României este rugat să urmeze exemplul celorlalte țări europene, care au anunțat deja programe de sprijin. „Este foarte important ca, înainte de alte priorități, cea mai mare prioritate să fie susținerea și sprijinirea companiilor cu capital românesc, grav afectate. Companiile din industria ospitalității autohtone nu au o capitalizare suficientă pentru a rezista până la revenirea la normalitate”, mai spune Macri.

Solicitări venite din industria ospitalității

  • Datoriile statului către companii să fie plătite urgent (TVA fără control prealabil, accize după caz, concedii medicale, plata de urgență a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu pentru servicii de care a beneficiat în ultima perioadă)
  • Plățile companiilor către autoritățile centrale și locale (aferente obligațiilor fiscale scadențe la final de lună martie) să fie cel puțin amânate pentru mai multe luni
  • Credite guvernamentale garantate de stat și la condiții financiare preferențiale până la limita corespunzătoare de două ori suma plătită de companie anul precedent pentru impozite locale și centrale
  • Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci și/ sau societăți de leasing, fără consecințe pentru companii
  • Măsuri care să împiedice/ îngreuneze intrarea în insolvență în următoarele trei luni, deoarece s-ar crea imediat blocaje și mai mari.

Ar fi necesară și o modificare a Codului Muncii, pentru intrarea imediat în vigoare a două măsuri: șomaj tehnic, cu plata indemnizației de către statul român, și/sau reducerea normei de lucru, cu plata unui procent stabilit de către companie, între 30% și 50%. Statul ar trebui să vină cu completarea diferenței, în așa fel încât angajații să aibă cât mai puțin de suferit.

About Post Author