Înălțarea Domnului. Au trecut 40 de zile de la Paște

înălțarea domnului

sursa foto: www.sarbatoricrestine.ro

La 40 de zile după Paşti, în joia celei de-a şasea săptămâni după Sărbătoarea Învierii Domnului, se sărbătoreşte Înălţarea sau Ispasul. După Înviere, Mântuitorul s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, iar apoi, în prezenţa lor, s-a înălţat la cer.

Potrivit credinței, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, se sărbătorește Înălțarea Domnului. Se înroșesc ouă, se pregătesc bucate întocmai ca la masa de Paști, iar salutul este „Hristos s-a înălțat! – Adevărat s-a înălțat!”. De Ispas există credința că sufletele morţilor se ridică la cer şi au nevoie de merinde pentru drum. De aceea, femeile care au avut în acel an un decedat în familie împart azime calde şi băutură de pomană.

Pentru noaptea şi ziua de Ispas sunt numeroase obiceiuri şi practici magice de apărare: culegerea şi sfinţirea florilor, frunzelor şi ramurilor de alun, nuc, leuştean, paltin, lovirea vitelor şi oamenilor cu leuştean, sunatul din buciume să nu se prindă farmecele, îmbunarea spiritelor morţilor cu ofrande bogate, vrăji şi descântece. De Ispas se încheie semănatul plantelor, în special al porumbului, și se urcă boii şi juncanii la păşunile montane.

De Înălţarea Domnului, Biserica Ortodoxă Română face praznic de pomenire a eroilor. În toate bisericile sunt pomeniţi ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.

About Post Author