Impuls în Piața Traian. Concert Barcelona Gipsy balKan Orchestra / PROGRAM

impuls

Festivalul Impuls aduce un… impuls în Piața Traian, pe care își propune s-o trezească la viață prin artă stradală, circ contemporan și muzică. Locuitorii din Fabric, dar și alți timișoreni sunt invitați să (re)descopere unicitatea unui cartier aparte, care, dincolo de multe probleme, are o istorie foarte bogată.

Institutul Francez din Timișoara, în parteneriat cu Le Plus Petit Cirque du Monde, Beta, Unfold Motion, Cetățean de Traian și Școala de Circ, prin Centrul de Proiecte, organizează, în această săptămână, un festival de artă stradală mai altfel. Între 27 septembrie și 1 octombrie vor avea loc reprezentanții și ateliere de circ contemporan, spectacole de teatru și un concert extraordinar al formației Barcelona Gipsy Balkan Orchestra.

Prima ediție a Festivalului Impuls a avut loc în 2018, iar ideea care a stat la baza organizării acestui eveniment a fost aceea de a duce artele stradale, circul și muzica în alte zone decât cele centrale, pentru a oferi unui public adesea vulnerabil acces la cultură.

„Anul acesta, festivalul Impuls se va desfășura în Piața Traian, în cartierul Fabric, dar și prin intermediul itinerariilor a patru femei extraordinare, care ne vor arăta secretele Timișoarei. Acest festival este o o oportunitate de a promova arhitectura excepțională a acestui cartier și de a sensibiliza locuitorii cu privire la patrimoniul istoric magnific al cartierului lor. Pentru ediția din 2022 a Festivalului Impuls, l-am invitat pe Elefterios Kechagioglou, fondatorul Le Plus Petite Cirque du Monde, care va pune la cale, alături de parteneri locali, un festival asemănător celui pe care l-a creat în Elefsina, Grecia, care este și capitală europeană a culturii în 2023”, spune Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din Timișoara.

Tururile ghidate vor spune poveștile Timișoarei așa cum le știu Sorina Jecza, Adriana Babeți, Luciana Friedmann. Vineri sunt alte două tururi, organizat sub „umbrela” Bera – Bienala de arhitectură. La oricare dintre ele vreți să participați, este nevoie doar să vă înregistrați AICI.

Ziua de sâmbătă este dedicată în special activităților de artă stradală, cu un eveniment public care va începe la ora 12, cu ateliere de circ contemporan, urmate de un spectacol de teatru marca Basca și un concert extraordinar al formației barceloneze de muzică balkan-fusion, de la klezmer la jazz manouche și muzică țigănească: Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Programul Impuls 20222

Marți, 27 septembrie

orele 10 -12 – Tur urban prin ochii Sorinei Jecza (plecare din Piața Traian)
ora 12 – Pop-up event (Parcul Jecza)
orele 17,30 – 19,30 – Ateliere de circ la cortul Școlii de Circ (str. Grigore Alexandrescu 204)

Miercuri, 28 septembrie

orele 10 – 13 – Tur urban cu Luciana Friedman – despre comunitatea evreiască din Timișoara (plecare din Piața Traian)
orele 17,30 – 19,30 – Ateliere de circ la cortul Școlii de Circ (str. Grigore Alexandrescu 204)

Joi, 29 septembrie

orele 10 – 14 – Tur urban cu Adriana Babeți – Fabric și apa / Meserii uitate (plecare din Piața Traian)
orele 17,30 – 19,30 – Ateliere de circ la cortul Școlii de Circ (str. Grigore Alexandrescu 204)

Vineri, 30 septembrie

ora 11 – Traseu arhitectural Beta prin cartierul Fabric – partea I (Piața Traian)
ora 14 – Traseu arhitectural Beta prin cartierul Fabric – partea II (Piața Traian)
ora 16 – Pop-Up Event Beta în Palatul Ștefania (Piața Traian)
orele 17,30 – 19,30 – Ateliere de circ la cortul Școlii de Circ (str. Grigore Alexandrescu 204)

Sâmbătă, 1 octombrie

ora 12 – Pop-Up event PPCM & Unfold Motion (Piața Traian)
orele 12, 30-15,30 – Pistă de inițiere în circ cu Școala de Cirtc
ora 16 – Animal crossing – spectacol Teatrul Basca (Piața Traian)
ora 17,30 – Spectacol de circ – Școala de Circ (Piața Traian)
ora 18 – Spectacol work in progress – PPCM & Unfold Motion (Piața Traian)
ora 19,30 – Concert Barcelona Gipsy balKan Orchestra (Piața Traian)

About Post Author