Impas în negocierile PNL – USR PLUS. Fritz i-a dat termen până luni lui Nica

viceprimarii

Totul mergea bine, până s-a… gripat. Este vorba despre negocierile pentru o alianță locală între USR PLUS și PNL. Rezultatele ar fi trebuit anunțate joi, dar părțile nu s-au înțeles. Ce urmează vom vedea, dar Dominic Fritz i-a dat termen până luni lui Alin Nica.

Ar fi trebuit ca joi să se încheie negocierile dintre USR PLUS și PNL, începute în urmă cu aproape o săptămână. Cu o zi înainte, șeful liberalilor, Alin Nica, spunea că totul merge bine și că urmează să fie semnat un acord. Și totuși… surpriză! Cele două echipe de negociatori au venit cu o jumătate de oră mai târziu decât anunțaseră, dar numai pentru a spune că nu s-au înțeles.

Primul care a vorbit a fost Dominic Fritz. „Liberalii au spus că au nevoie de timp să se gândească la această variantă, că propun să facem asta după alegerile parlamentare. Pentru noi este să continuăm o instabilitate politică aici (…) Eu am nevoie de stabilitate în CL, cred că și în CJ avem nevoie de stabilitate. Pentru noi orice soluție care nu include și un acord comun despre funcțiile executive nu este o soluție bună pentru timișoreni și timișeni. Din acest motiv, aceste negocieri nu au fost duse la bun sfârșit, va trebui să analizăm situația Este total neașteptat din partea noastră, îmi pare foarte rău de această situație”, a declarat primarul ales.

„Acum o jumătate de oră am scos deja pixul să semnăm acest acord agreat”

Potrivit lui Fritz, acordul dintre cele două părți era aproape să fie semnat. „Până acum o jumătate de oră am scos deja pixul să semnăm acest acord agreat în ultimele zile (…) Am avut un text agreat, de parteneriat, de trei pagini, în care era agreat și că vom avea câte un viceprimar și câte un vicepreședinte de CJ. Cerința a fost să tăiem din text această propoziție și să stabilim doar proiecte și programe și să ne înțelegem doar după alegerile parlamentare. Pentru noi este exclus, pentru că vrem de săptămâna viitoare să avem echipe stabile în PMT și CJ. Pentru noi este exclus să mergem până în decembrie cu instabilitate”, a continuat acesta. Ulterior, echipa USR a părăsit locul declarațiilor.

Au rămas liberalii, iar cel care a vorbit a fost Alin Nica. „E o chestiune de timing, noi am cerut mai mult timp să discutăm despre pozițiile din cele două instituții. E adevărat că am ajuns la un acord cu privire la programul de guvernare local (…) Ceea ce a subminat practic negocierile au fost recentele declarații ale unui membru din comisia de negociere, pe care colegii mei le-au considerat inacceptabile și subminează încrederea noastră că partenerii sunt și pot să fie loiali în cele două instituții. Am solicitat doar o păsuire, să se mai așeze timpul peste aceste declarații contondente, și săptămâna viitoare să discutăm despre funcții (…) Noi suntem hotărâți să mergem în aceeași direcție, să sprijnim o majoritate solidă în jurul PNL și al USR PLUS”, a spus șeful liberalilor.

„Cred că este mai bine să spunem lucrurilor pe nume de la început”

Alin Nica susține că liberalii s-au „inflamat” după niște declarații făcute de deputatul Cătălin Drulă. „Cred că un alt fel de a face politică, bazat pe încredere, trebuie să pornească prin dovada sinceră și prin declarațiile publice prin care nu ne atacăm partenerii. Exact la domnul Drulă mă refer și dacă dorim să avem o colaborare de durată, încrederea se câștigă greu între oameni și se pierde repede. Nu vreau ca această încredere să fie subminată încă de la început prin aceste declarații războinice, am solicitat doar o amânare. Noi am convenit asupra tuturor detaliilor, inclusiv legat de funcții (…) Cred că este mai bine să spunem lucrurilor pe nume de la început, să vedem exact care sunt chestiunile de neacceptat și peste care nu putem să trecem”, a explicat acesta.

Cu o zi înainte, la depunerea candidaturilor pentru parlament, Cătălin Drulă declarase că „am văzut că alte partide au început deja campania murdară împotriva noastră. E normal cumva, pentru că ceea ce facem noi de patru ani schimbă clasa politică și lor le e frică de asta. Pe noi ne preocupă doar cum să facem lucruri bune pentru comunitate, pe ei îi preocupă doar să își păstreze funcțiile și privilegiile (…) Asta este o diferență fundamentală și nu, nu ne plac”.

„Dl Nica, aveți termen până luni seară”

Potrivit lui Nica, PNL nu se gândește la alte partide. „Categoric nu vom face alianță cu niciunul dintre partidele aflate în opoziție ideologică. Ținta noastră este o alianță stabilă în jurul PNL și USR PLUS. Noi am convenit tot ceea ce este scris în acele materiale comune și le-am fi semnat și astăzi. Doar că cei de la USR au dorit să aibă certitudinea împărțirii funcțiilor, cu care noi nu am fost pregătiți să semnăm. Lăsăm să se așeze puțin timpul, să se treacă peste anumite supărări și să revenim săptămâna viitoare cu o imagine mult mai limpede”, a conchis acesta.

Cât de limpede va fi „tabloul” rămâne de văzut. Cert este că, două ceasuri după declarațiile făcute de cele două părți, Dominic Fritz a revenit pe Facebook, cu o declarație care pare un ultimatum pentru Alin Nica. „Sunt dezamăgit de atitudinea de astăzi a PNL (…) Sunt surprins de răzgândirea lui Alin Nica, cu care aveam impresia că pot avea o relație constructivă (…)

Domnul Alin Nica trebuie să decidă ce fel de politică vrea să facă, politica de scandal între Guvern și Parlament sau o politică pentru binele timișenilor și timișorenilor. Dl Nica, aveți termen până luni seară să luați o decizie. Sfatul meu este să cântăriți atent situația epidemiei de Covid-19 și voturile cetățenilor și să hotărâți în funcție de interesele timișorenilor și timișenilor, nu de îndemnurile la război de la București”, a postat primarul ales.