Igluurile de pe terase, o „problemă încurcată”. Primăria le-ar permite, dar rata de infectare, nu

igluuri

Legea locală ar putea fi modificată, pentru a permite amplasarea de igluuri pe terasele din Timișoara. Însă atâta vreme cât orașul are o rată de infectare atât de mare, proprietarii lor nu le vor putea folosi, fără riscul de a fi amendați. Primarul Dominic Fritz spune că nu există soluție care să depindă exclusiv de administrația locală.

Cinci terase din Timișoara au fost deja amendate de polițiștii locali, pentru lipsa autorizațiilor și folosirea „mobilierului neautorizat, de tip iglu”. Povestea pe larg o găsiți aici. Primarul Dominic Fritz spune că lucrurile sunt complicate și că decizia nu este în „ograda” administrației locale. Ea depinde strict de chestiuni reglementate la nivel național, pentru starea de pandemie.

„E o problemă încurcată aici. Avem de-a face cu două seturi diferite de reguli, iar eu ca primar nu pot să intevin decât la unul dintre ele. Unul este autorizația pentru amplasamentul unei terase în oraș. Asta este reglementat, într-adevăr, printr-un HCL. Aici trebuie să se facă o cerere, pe baza unei schițe, ce se amplasează și unde. Dacă cei de la Urbanism ajung la concluzia că corespunde cu HCL, se primește autorizație pentru terasă. În ceea ce privește această autorizație, noi putem să amendăm acel HCL. Sunt deschis pentru această soluție și să dăm, în această stare de alertă în care restaurantele nu pot fi deschise în interior, o autorizație pentru amplasarea unor astfel de igluuri în oraș”, spune Fritz.

Depinde de rata de infectare

Chiar dacă HCL 43 / 2011 ar fi modificată rapid, igluurile tot n-ar fi putea fi folosite. „Problema este că asta nu schimbă absolut nimic la Legea 55 / 2020, care prevede măsuri restricții pentru această pandemie (…) Terasele pot fi deschise la o rată de infectare de 3 / 1.000 de locuitori, sau peste, doar dacă au maxim jumătate din suprafață acoperită. După aceste restricții naționale, igluurile nu pot fi puse în funcțiune, pentru că sunt acoperite în totalitate. Acum, dacă ar trebui să existe o excepție pentru igluuri, pentru că sunt doar două sau cel mult patru persoane, este o altă întrebare. Dar nu este ceva ce pot să schimb eu.

Deci chiar dacă Primăria Timișoara emite o autorizație pentru amplasarea igluului, funcționarea acestuia nu este reglementată de PMT, ci de aceste restricții naționale. Momentan, la rata de infectare care este peste 4 (joi, Timișoara a ajuns puțin sub 4 – n.r.), aceste igluuuri nu pot fi operate. Acesta este motivul pentru care au fost și amendate. Cam asta este situația. Noi suntem deschiși să amendăm acest HCL, dar nu va rezolva în întregime problema, ci doar 50%. Cealaltă jumătate nu este în puterea mea”, explică Dominic Fritz.

În ultimele săptămâni, pe mai multe terase din centrul Timișoarei au început să apară igluurile transparente. Accesul este limitat la unele la patru persoane, la altele la șase. De când au fost montate, acestea sunt mai mereu pline. (sursa foto: www.facebook.com)