La Timișoara nu e voie cu igluuri. Poliția Locală a dat deja amenzi
Cei care s-au bucurat că au apărut și în Timișoara faimoasele igluuri transparente s-au bucurat degeaba: sunt ilegale. Deja unii proprietari de localuri au fost amendați, pentru că funcționau oricum fără acord de la primărie.
Cinci firme din Timișoara au fost amendate, săptămâna trecută, de polițiștii locali. „Polițiștii locali din cadrul Serviciului Inspecție Comercială au efectuat verificări în zona centrală a orașului în privința existenței acordului de funcționare la terase și a existenței mobilierului neautorizat de tip iglu. Au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale în cazul a cinci firme, în valoare de 5.500 lei, conform HCL 43/2011. Verificările vor continua”, spun cei de la PLT. Amenzile au fost cuprinse între 200 și 1.500 de lei.
Sancțiunile au fost date în baza articolului 7 din acel HCL, potrivit căruia pentru terasele de pe domeniul public trebuie acord de funcționare de la primărie . Altfel spus, de fapt, firmele nu aveau defel acord de funcționare pentru terase.
Regulamentul de terase nu e adaptat pentru pandemie
îPe de altă parte, un consilier local PSD a încercat să modifice regulamentul de funcționare, în vigoare de zece ani. Fără succes. Radu Țoancă a făcut o interpelare pe această temă în ultimul plen al CL.
„Îmi pare rău că nu am inițiat un HCL, au trecut aproape două luni de când am făcut o propunere. Atunci m-am consultat și cu consilierul dumneavoastră pe urbanism. Se părea că se creează ideea de a ajuta HORECA în sensul amplasării acelor igluuri, ca să-i ajutăm să treacă peste iarnă. Am văzut că nu s-a făcut nimic (…) Mie mi se pare extrem de neadaptat rigorilor anului de grație 2021, cu situația pandemică. Ni se bagă în față tot felul de justificări ale DSP, pe bună dreptate, dar eu cred că discuția despre HCL 43 ar trebui avută în plen.
Au apărut ilegal aceste igluuri, au fost amendați agenții economici, dar vedeți ce înseamnă tergiversarea unor probleme care duc agenții economici la aceste gesturi ilegale. Haideți, în zona regulamentelor și a pârghiilor care țin de noi, să încercăm să le dăm curs cererilor. Ei nu cer lucruri ilegale. Cer ceea ce văd la Cluj, Oradea, București, în capitalele civilizate, la Viena șamd. Eu am fost de bună credință și am crezut că Executivul va putea iniția o discuție în acest sens, dar dacă nu se face nimic, împreună cu consilierii PSD voi pune în discuție amendarea HCL 43”, a spus Țoancă.
Ce e spațiu închis
Igluurile fabricate la Arad, la un preț de circa 700 euro bucata, au stârnit numeroase discuții la nivel național. Nu e foarte clar dacă ele respectă sau nu restricția legată de spațiile închise. Secretarul de stat Raed Arafat afirma, când au fost impuse regulile pentru pandemie, că „un spațiu închis este cel care are acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau nu”.
În acest moment, Timișul este singurul județ din țară aflat în zona roșie, cu o rată de infectare de 3,36 / 1.000 de locuitori. Timișoara este la peste 4. Miercuri, în județ au fost confirmate încă 245 cazuri de Covid. (sursa foto: www.facebook.com)