HoReCa cere ajutor și propune reguli noi. Revenire în șapte puncte

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității solicită guvernului decuplarea acestui sector de la rata incidenței, de la 1 iunie. Nu ar exista dovezi clare care să arate legătura directă dintre restaurante și rata de infectare.

terase

Din Federația Patronatelor din Industria Ospitalității / FIO fac parte Horetim Timișoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Dolj, Asociația HoReCa Bacău, Asociația Patronală Horeca Argeș și Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni. Oamenii cer guvernului să le permită reluarea activității, în condiții controlate, cu reguli stricte, a căror nerespectare poate duce inclusiv la închiderea afacerii.

„Industria ospitalității trece printr-un moment de cotitură. După ce s-a ratat sprijinirea sectorului după perioada de lockdown și restricționarea discreționară a activității timp de un an, este foarte important pentru mediul antreprenorial ca redeschiderea să se facă în cele mai bune condiții. Susținem necesitatea redeschiderii în condiții de siguranță a industriei prin programul național de vaccinare. În același timp, solicităm guvernului să analizeze posibilitatea scoaterii sectorului HoReCa de sub incidența numărului de infectări la mia de locuitori, principala nevoie și dorință a întregului sector”, spune Corina Macri, de la Horetim, în același timp președintele FIO.

Ce vrea industria ospitalității

Reprezentanții HoReCA propun guvernului un program în șapte puncte, care să asigure reluarea treptată a activității.

1. Deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenței de orice fel, întrucât nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură̆ între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, majoritatea îmbolnăvirilor fiind generate de mediul profesional sau familial

2. Găsirea unor soluții de funcționare a industriei ospitalității în condiții de carantină și stare de alertă la fel ca hotelurile, magazinele alimentare, de bricolaj, supermarket-uri, mall-uri. FIO propune un program de funcționare restrâns în interiorul locații și pe terase, grad de ocupare al meselor 50%, număr maxim de ocupanți la masă de 6 persoane etc. În completare, FIO propune elaborarea unui ghid strict de condiții de funcționare pe perioada pandemiei, ghid pe care se obligă să îl aducă la cunoștința actorilor din domeniul Horeca, cu recomandare fermă de a-l respecta, nerespectarea lui impunând măsuri drastice financiare sau chiar suspendarea activității

3. Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare al unui angajat reactivat și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent. FIO apreciază că măsurile propuse de guvern în 2020 ar trebui continuate și în 2021 (…) Având în vedere că există societăți cu puncte de lucru în mai multe localități, toate fiind supuse unor restricții specifice, este necesară aprobarea utilizării facilităților pentru angajați simultan. Astăzi, o societate nu poate beneficia și de facilitatea de șomaj tehnic și de facilitatea pentru kurzarbeit. Acest lucru se aplica și pentru societăți care au doar un punct de lucru, dar, sunt afectate de faptul că operează la o capacitate redusă

4. Introducerea unei facilități fiscale pe salarizare și creșterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcții, pentru HoReCa. FIO propune introducerea unui plafon de 3.000 – 3.500 de lei și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă, similare cu scutirile acordate în sectorul de construcții, pentru o perioadă de 5 ani. Această măsură va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să rămână în țară, cât și eliminarea muncii la gri

5. Reducerea cu cel puțin 50% a taxelor și impozitelor locale pentru 2021 și 2022 și reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%. Având în vedere că activitatea este mult redusă și că redeschiderea va fi extrem de dificilă, lupta industriei este acum pentru supraviețuire și păstrarea forței de muncă. Astfel, orice fel de ajutor va constitui un sprijin major pentru ca industria Horeca să poate rămâne la linia de plutire

6. FIO solicită rambursarea rapidă a creanțelor reprezentând TVA, deblocarea Măsurii 2 și remedierea situației aferente Măsurii 3. Toate aceste măsuri și plata la timp a concediilor medicale plătite de angajator sau compensarea cu alte datorii față de bugetul de stat sunt măsuri de sprijin vitale

7. Amânarea ratelor la credite și regândirea procesului de eșalonare a datoriilor provenite din taxe și impozite, suspendarea executărilor silite pentru cei afectați de aceste restricții pentru 2021. FIO solicită reluarea discuțiilor cu sistemul bancar, a moratoriului public valabil până la 31 decembrie 2020 și amânarea ratelor la credit pentru firmele din această industrie, până la relaxarea economiei și repornirea acestui sector, fără dată limită, până la declararea finalului pandemiei

About Post Author