Heritage of Timișoara: Cetatea. Sau cum se rescrie, spre neuitare, povestea orașului

heritage of timișoara

Timișoara are suflet și despre asta este Heritage of Timișoara. Povestea pornită în 2017 de Asociația Prin Banat a ajuns la episodul patru, care are ca decor Cetatea. Vom afla, și în acest an, povești, vom (re)descoperi oameni și, prin toate astea, vom putea păstra vie o parte din sufletul Cetății.

În 2020, Heritage of Timișoara, proiect de intervenție culturală în cartierele istorice, pus la cale de Asociația Prin Banat, se desfășoară în Cetate. Este episodul cu numărul patru, după Fabric, Iosefin și, anul trecut, Elisabetin.

„Centrul istoric al orașului și principalul pol de atracție turistică, Cetatea domină restul cartierelor istorice ale Timișoarei. Acest fapt influențează negativ dezvoltarea celorlalte cartiere istorice. Ele se află într-o relație de dependență funcțională cu Cetatea, dar nu beneficiază de atenția de care se bucură acesta. Vrem să contribuim la reconectarea celor patru poli istorici. Vrem să rețesem poveștile. Să cercetăm și să descoperim noi conexiuni între clădirile de patrimoniu și locuitorii orașului”, explică Mihai Moldovan, managerul de proiect HoT.

Heritage of Timișoara caută povești

Ideea de la care a pornit acest proiect e simplă. Timișoara are un patrimoniu cultural-arhitectural extrem de bogat. E orașul cu cele mai multe clădiri istorice, dar și cel cu cea mai mare degradare. Acest patrimoniu e, deopotrivă, ignorat și lăsat să se piardă. Din fericire, numărul celor care au înțeles că fără trecut nu putem construi un viitor este din ce în ce mai mare. Cei de la Prin Banat și-au propus să caute poveștile, să le scrie și să le lase, ca într-o mare carte deschisă, celor care vin.

HoT: Cetatea a fost lansat în prezența arhitectului Mihai Opriș. El studiază, de peste 45 de ani, dezvoltarea urbanistică și arhitectura orașului. De anul trecut este consultant Heritage of Timișoara, examinând acuratețea informațiilor culese în edițiile anterioare ale proiectului. Mansarda Bastionului Theresia a fost plină, semn că interes există și că oamenii încă iubesc poveștile.

Tot ce s-a făcut până acum se găsește pe site-ul proiectului. Aici sunt adăugate periodic noi materiale, pentru că „răscolirea” de istorie continuă încă și în Fabric, și în Iosefin, și în Elisabetin. În 2021, speră cei de la Prin Banat, Timișoara va putea avea o hartă – chiar dacă nu completă – a clădirilor istorice, fiecare cu povestea ei. Fiindcă dacă nu ne știm trecutul nu putem privi senini spre viitor.

Proiectul Heritage of Timișoara: Cetate este susținut de Asociația Banat IT, DevPlant Cowork și Sucitorul Fermecat. Parteneri sunt Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, OAR / Filiala Timiş, Asociația Peisagiștilor din România Filiala Teritorială Vest, Asociația de la 4.

About Post Author