Helpline pentru victimele violenței. Tăcerea ta este arma lui

helpline

În România, o femeie este bătută la 30 de secunde, iar 60% dintre români consideră că violența împotriva femeilor este justificată. Și totuși, prea puține victime au curaj să vorbească. Legea brățărilor electronice le-ar putea sprijini, dar are, la rândul ei, nevoie de ajutor.

Doar în ultimul an, 21.600 de femei au cerut ajutorul în situații de violență domestică, iar 8.393 dintre ele au beneficiat de ordine de restricție împotriva agresorilor lor. Cu toate acestea, prea puține femei vorbesc și mai puține apelează la autorități.

„Tăcerea ta este arma lui” este o campanie Facem Bine, susținută de Atlas, care își propune să încurajeze femeile victime ale abuzului domestic să rupă tăcerea. Ele pot contacta specialiștii Atlas, psihoterapeuți cu experiență în gestionarea situațiilor de violență. Pe lângă suportul telefonic, disponibil nonstop la 0371-709 977.

„Violența împotriva femeilor a fost printre primele noastre preocupări de când am început să Facem Bine cu pași mici, de la mesaje simple în online, până la acțiuni concrete. Cumva, tot ce am făcut ne-a condus spre campania asta. Cifrele sunt dure, printre noi sunt mai multe victime ale violenței decât ne imaginăm. Sperăm ca Legea brățărilor electronice să aducă siguranța mult așteptată pentru victime, iar noi să le punem la dispoziție o resursă suplimentară și un strop de curaj să vorbească”, spun Claudia, Greta și Raluca, inițiatoarele Facem Bine.

Legea brățărilor electronice de monitorizare a agresorilor prevede înființarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Dispozitivele vor fi montate pe gleznele celor supravegheați, iar în cazul unei alerte, polițiștii vor putea intra în casa celui urmărit fără acordul său.