5 iunie 2020

Haos, castane și capital politic. Șefa DSP Timiș acuză prefectul și directorul de la Municipal că au închis ilegal Maternitatea Odobescu

maternitatea odobescu

Situație absurdă și revoltătoare în Timiș. Unde datele reale despre situația cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus sunt ținute ascunse, iar DSP se războiește cu Instituția Prefectului și conducerea Spitalului Municipal. Nu se face economie de vorbe grele și se fac acuze cât se poate de grave. Mărul discordiei: carantina de la Maternitatea Odobescu.

Marți seară, Maternitatea Odobescu a intrat în carantină, în condițiile în care cinci asistente au avut rezultate pozitive la testul de coronavirus. Oficial nu a existat niciun comunicat despre situația de maternitatea care ține de Spitalul Municipal. Nu se cunoaște numărul persoanelor testate, câte fac parte din personalul medical, câte erau paciente. Nu se știe câte teste au fost pozitive. Orice încercare de a obține informații oficiale – și în acest caz, la fel ca și în celelalte legate de situații spitalelor din Timiș – a fost ignorată total.

Miercuri după-amiază, Instituția Prefectului anunță redeschiderea maternității joi dimineață la ora 8. „A fost prezentată ancheta epidemiologică efectuată de Direcția de Sănătate Publică Timiș. La propunerea DSP s-a decis că unitatea medicală se va putea redeschide mâine, 2 aprilie, la ora 8. Până atunci se va efectua dezinfecția întregului spital”, scrie în comunicat.

DSP spune că prefectura și directorul spitalului mint

La ceas de seară însă, directorul DSP Timiș, Mariana Rădulescu, anunță că totul este o minciună. Și că spitalul a fost închis printr-o decizie comună a Olimpiei Oprea, directorul Municipalului, și a prefectului Liliana Oneț. Fără respectarea prevederilor legale! Rădulescu spune că a aflat din presă de închiderea spitalului și tot în presă a citit despre ridicarea carantinei. Inexistentă în comunicare până acum, directoarea DSP vorbește despre aruncarea în haos a sistemului sanitar bănățean. Ea susține și că testarea de la Odobescu s-a făcut cu teste luate de la „Victor Babeș” și, deci, cu punerea în așteptarea a unor pacienți internați!

Iată textul:

Pentru corecta informare a opiniei publice, sunt în măsură să vă aduc la cunoștință următoarele aspecte, menite să lămurească episodul carantinării Maternității Odobescu din Timișoara.

În primul rând, este absolut falsă afirmația conform căreia DSP Timiș sau Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă ar fi instaurat carantina la Maternitatea Odobescu. Total falsă, neadevărată și, în același timp, și mincinoasă! Decizia de a declara carantină la Maternitatea Odobescu a aparținut, de la sine putere, doamnei Olimpia Oprea, manager al Spitalului Clinic Municipal Timișoara, instituție care are în subordine maternitatea în cauză, după o consultare/informare a doamnei prefect de Timiș, Liliana Oneț.

Adică, fără nicio consultare cu DSP Timiș și fără nicio decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgentă Timis, așa cum prevede legea! Cea mai bună dovadă în acest sens sunt declarațiile publice ale directorului Spitalului Municipal Timișoara, de ieri seară, afirmații care ne-au șocat pe toți: «Am carantinat, închidem maternitatea, testăm tot personalul. Sunt în jur de 80 de persoane în acest moment în spital şi nu pleacă nimeni acasă până nu aflăm rezultatele testelor».

Astăzi, acum câteva minute, tot din presă, noi cei de la DSP Timiș am citit comunicatul emis de Prefectura Timiș, în care se menționează și se anunță ca «în cadrul ședinței Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost prezentată ancheta epidemiologică efectuată de Direcția de Sănătate Publică Timiș la Maternitatea Odobescu și, la propunerea DSP, s-a decis ca unitatea medicală se va putea redeschide mâine, 2 aprilie, la ora 8”. Și de această dată, din nou fals.

În primul rând, pentru că DSP Timiș nu a cerut/nu a propus acest lucru și nici nu ar fi avut cum să procedeze în această direcție, enunțată de către Prefectura Timiș, din două motive mari și late. În primul rând, așa cum am afirmat, deja, nu DSP Timiș a decis carantinarea Maternității Odobescu, deci, logic, nu avea cum să fie de acord cu ridicarea acesteia. Altfel spus, nu am fi putut ridica un embargou pe care nu noi l-am instaurat! În al doilea rand, deciziile de carantinare se iau prin ordin/hotărâre de prefect, ca urmare a unui vot în Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă, decizie care nu există și ordin de prefect care nu există.

Și nici nu ar fi avut cum să existe o asemenea hotărâre, atâta timp cât, la vremea anunțului de închidere a Maternității Odobescu, DSP Timiș nu făcuse nici măcar o anchetă epidemiologică, iar subiectul carantinării Maternității „Odobescu” nu a fost discutat, nici măcar la nivel de analiză, în ședința de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș! La fel ca și ISU, DSP Timiș a aflat din presă!

Cea mai bună dovadă că decizia de carantinare a Maternității Odobescu, luată unilateral de către managerul Spitalului Clinic Municipal și girată de reprezentantul Guvernului României in teritoriu, a fost una extrem de hazardantă și total neinspirată este faptul ca mâine, după nici 24 de ore, instituția sanitară se redeschide! Acest gen de decizii, de-a alba-neagra, au aruncat sistemul sanitar bănățean în haos și nu fac decât să adâncească neîncrederea populației in instituțiile sanitare și de control ale statului român.

Azi, noi, cei de la DSP Timiș, am aflat cu bucurie, tot din presă și tot ca urmare a comunicatului emis de Prefectura Timiș, că Maternitatea Odobescu, carantinată ieri este pregătită să reintre în circuit, «de mâine dimineață, de la ora 8», deși concluziile anchetei epidemiologice – vorbim despre 60 de persoane – nu sunt, încă, finalizate. Dar oamenii au fost «eliberați”, că doar a venit ministrul Sănătății în vizită! Tot cu bucurie și tot din presă, noi de la DSP Timiș am aflat că Primăria Timișoara a garantat, încă de ieri, testarea «subiecților» de la Odobescu, alocând și o sumă de bani din buget, lansând chiar și o comandă în vederea achiziționării testelor.

Până atunci, până când vor apărea testele Primăriei Timișoara, «subiecții» de la Maternitatea Odobescu au beneficiat de «un împrumut» de 100 de teste din partea Spitalului «Victor Babeș», în mod prioritar, în baza unei decizii a cuiva, în detrimentul unui număr de circa 250 de persoane,care așteaptă efectuarea de urgentă a testărilor, în baza procedurilor și normativelor legale.

Acum, după 24 de ore de-a joaca cu carantina, din rațiuni strict politice și în goana după capital electoral, cei care ne-au aruncat în acest haos încearcă să scoată castanele din foc cu mâna DSP Timiș, lucru absolut delirant, jignitor și ofensator pentru toți angajații acestei instituții. În curând, va veni vremea pentru cei care au luat și girat această decizie să le explice părinților, mamelor, bunicilor și copiilor cum de a fost posibil ca la Matetnitatea Odobescu, în plină carantină, nu-i așa, să fie testate doar cadrele medicale, aflate în tură, deși în unitatea medicală, la momentul anunțului și până azi, mai erau internate alte 100 de persoane: gravide, copii, lăuze și însoțitori!?

Mariana Rădulescu
Director DSP Timiș

2 thoughts on “Haos, castane și capital politic. Șefa DSP Timiș acuză prefectul și directorul de la Municipal că au închis ilegal Maternitatea Odobescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: