Hală industrială, transformată în trei spații de expoziție. Azur și Faber lucrează împreună

Oana Simionescu și Marc-Andre Fritsche, Faber, Timișoara, 13 decembrie 2022. Sebastian Tataru / SEBATATARU.RO

Încă un spațiu destinat evenimentelor culturale se deschide, în primăvară, la Timișoara. Este vorba despre o hală industrială din patrimoniul Azur, care va fi transformată și redată comunității, cu implicarea Centrului cultural independent Faber.

Azur și Centrul cultural independent Faber pornesc lucrările pentru reabilitarea și punerea în funcțiune a unui nou spațiu expozițional. Acestea încep în februarie și vor fi gata, conform planurilor, în aprilie. O hală industrială de 750 mp este principalul spațiu interior care urmează să fie pregătit pentru manifestări culturale și nu numai.

„Aceasta este maniera prin care identitatea industrială, antreprenorial-creativă a Timișoarei devine tot mai mult parte din peisajul manifestărilor culturale contemporane din oraș. Recuperarea patrimoniului Azur în acest scop reprezintă cel mai fericit scenariu pentru noi, având în vedere că aici a început povestea noastră acum 179 de ani”, spune Marc-Andre Fritsche, managerul general al companiei.

„Intervențiile propuse vor permite folosirea unui fost «spațiu în așteptare» în contextul unui an în care comunitatea locală are nevoie de această infrastructură. Cele trei săli de expoziție vor fi disponibile din luna mai. Primul eveniment va fi organizat sub «umbrela» Bienalei Art Encounters. Suntem extrem de norocoși să avem vecini care nu doar apreciază modul neconvențional în care am reinventat această bucată de patrimoniu industrial, ci care decid să și investească alături de noi”, explică, la rândul ei, Oana Simionescu, director executiv Faber.

Centrul cultural independent Faber a apărut în 2020, pe strada Peneș Curcanul, în zona Pieței Badea Cârțan, în urma reabilitării unei părți din incinta Fabricilor Unite de Ulei și Săpun de la 1844, cunoscute în istoria recentă ca Azur.

About Post Author