Hai la Rudăria! Acasă în Banat se întoarce în Țara Morilor de Apă

Țara Morilor de Apă trebuie să devină atât o destinație turistică accesibilă, cât și una sustenabilă pentru comunitatea locală. Asociația Acasă în Banat primește, pentru al doilea an, sprijin de la Fundația Orange și se concentra, în 2021, satul Rudăria.

rudăria

În acest an, cei de la Acasă în Banat vor face intervenții la morile neglijate și va amenaja traseul turistic de vizitare pentru cele mai puțin cunoscute. De asemenea, se va încuraja dezvoltarea economică, prin crearea unui brand propriu „produs la Rudăria” și prin comercializarea făinii măcinate aici.

„Este al doilea an când ne implicăm în renovarea morilor de apă din zona Banatului. Ne vom concentra aici, la Rudăria, comuna Eftimie Murgu. Ceea ce lipsește este un traseu turistic amenajat, pentru a putea asigura accesul turiștilor care să viziteze toate aceste mori de apă”, spune Andrei Amarghioalei, shop manager Orange România.

În 2019, Asociația Acasă în Banat a făcut un recensământ al morilor de apă din zona Banatului de Munte. Au fost inventariate peste 250 de mori de apă foarte puțin cunoscute. În 2020, asociația a început cu prima renovare a unei mori de apă alături de comunitatea locală în Sasca Montană. A urmat proiectul „Salvăm Morile de Apă”, finanțat de Fundația Orange prin programul „Susține un ONG”, ediţia 2020.

„Ne dorim să transformăm Rudăria într-o destinație turistică atractivă și sustenabilă pentru comunitatea locală. Rudăria este o adevărată comoară a arhitecturii populare românești, un veritabil muzeu în aer liber, cu un potențial turistic extraordinar”, spune Radu Trifan, președintele Asociația Acasă în Banat.