Grindeanu: Maestrul Cîțu a împrumutat 25 de miliarde de euro. Unde sunt banii?

grindeanu

Sorin Grindeanu atacă Guvernul Orban, despre care spune că e total depășit de pandemie. Asta, deși a instituit, în primăvară, stare de urgență, pretextând că pregătește sistemul sanitar. În realitate, n-a făcut nimic.

„Să ne aducem aminte de începutul anului, când cu toții am intrat în stare de urgență (…) spunându-ni-se de către guvern și autorități că facem acest lucru pentru a pregăti sistemul sanitar să facă față la valurile de infectări care vor veni. În primăvară eram mult mai jos. Care e situația la zi, cu ce s-a pregătit guvernul PNL, ținându-ne în iarnă în case cu această motivație? ATI-ul e plin (…) Bucureștiul e singura capitală din Europa care nu mai are capacitatea să își trateze pacienții și îi trimite în altă parte. Asta e pregătirea pe care a făcut-o PNL-ul. Restul sunt povești. Ni s-a transmis de la Cotroceni că avem un platou. Nu avem voie să avem mai multe cazuri pe zi, nici mai puține. Nu mi se pare că suntem un platou. De la o zi la alta crește numărul decedaților. Platou este în mintea lui Iohannis și a lui Orban”, susține Grindeanu.

De parcă n-ar fi fost de ajuns, afirmă fostul premier, România a luat cele mai slabe măsuri de stimulare a economiei dintre toate țările UE, în timp ce a împrumutat sume uriașe. „În toate țările europene s-au luat măsuri de stimulare a economiei. România a luat cele mai slabe măsuri, aproximativ 2,5% s-a investit din PIB în a trece de această perioadă. În schimb, maestrul Cîțu a împrumutat aproximativ 25 miliarde de euro. Nu cred că i-ați văzut, nu știu unde s-au dus. În noiembrie 2019, gradul de îndatorare era 34%. Acum este 47%”, mai spune Sorin Grindeanu.

Ceva-ceva tot merge în România

Potrivit acestuia, „la sumele împrumutate doar anul acesta, vom ajunge fiecare român să plătim aproximativ 1.300 de euro”. În România există totuși ceva care merge bine. Ba chiar extraordinar de bine: sistemul bancar.„E cel mai mare plus de după Revoluție. E mai mare decât în orice an când am avut creștere economică. Sistemul bancar are cel mai mare profit din ultimii 20 de ani, în acest an. Există o singură explicație: împrumuturile pe care le ia dl. Cîțu”, susține fostul premier.

Sorin Grindeanu mai spune că guvernul a gestionat prost și sistemul educațional. „Suntem singura țară din Europa care are școlile închise. Școala online nu e pentru copii. Dincolo de faptul că nu au pregătit, deși din martie au intrat copiii în online. Nu a venit dintr-o dată noul an școlar, ca zăpada, să ne ia pe nepregătite. Nu s-au dat tablete. Sunt un milion de copii care nu pot face școală online. Mai un pic și e un an de când acești copii nu merg la școală. Asta e pregătirea. Sunt sigur că ar trebui să respecte modelul european”, a explicat fostul premier.