George Lusztig, matematician de la MIT, născut la Timișoara, onorat la UVT

George Lusztig

sursa foto: https://mathematics.in.ua

UVT îi va acorda lui George Lusztig, profesor de matematică la Massachusetts Institute of Technology, distincția onorifică Medalia de Aur. Lusztig, născut în 1946 la Timișoara, este unul dintre cei mai renumiți matematicieni născuți în România.

La propunerea Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea de Vest în va decerna lui George Lusztig, profesor de matematică la Massachusetts Institute of Technology, Medalia de Aur, însoţită de o diplomă de merit.

Prof. dr. George Lusztig s-a născut în 1946 la Timișoara, unde a urmat școala primară și liceul. În 1978, Lusztig a devenit profesor la MIT, unde se află și în prezent. În 1980 a început o colaborarecu D.A. Kazhdan, iar polinoamele pe care le-au elaborat mai apoi, Kazhdan-Lusztig, le poartă numele.

„De atunci, coomologia de intersecție a devenit unul dintre principalele sale instrumente de cercetare, folosit în special în teoria șarjelor de caractere, pe care a început să o dezvolte în anii 1980 și de care este preocupat și astăzi, precum și în teoria bazelor canonice care rezultă din grupurile cuantice, pe care a început să o dezvolte în jurul anului 1990. George Lusztig a adus multiple contribuții matematice majore, greu de egalat, cu recunoaștere globală”, transmite UVT.

Pentru cei mai puțini inițiați într-ale matematicii, vom spune doar că George Lusztig este unul dintre cei mai renumiti matematicieni născuți în România, specialist în reprezentări de grupuri și grupuri algebrice. Cartea sa despre grupuri cuantice a fost citată de peste 2.000 de ori. Cele peste 250 de articole pe care le-a scris au peste 11.000 de citări în reviste de specialitate.

Ceremonia de acordare a distincției onorifice va avea loc miercuri, 15 mai, de la ora 10, în Amfiteatrul A01 al Universității de Vest.

About Post Author