Gara de Nord intră în șantier în această lună. Anunț de la ministrul Sorin Grindeanu

centura feroviară

Gara de Nord Timișoara

Șantierul de la Gara de Nord va începe în această lună. În aproximativ două săptămâni va fi predat amplasamentul și se va putea lucra efectiv. Cel puțin asta crede ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. CFR și Primăria Timișoara au ajuns la un acord, după aproape șase luni.

„În sfârșit, s-a primit aprobarea, niciodată nu e prea târziu, după 6-7 luni, astfel încât în jurul datei de 15 – 20 iunie se va preda amplasamentul și vor începe lucrările de la Gara de Nord. Mi-aș fi dorit să înceapă mai repede, dar înțeleg și ritmul administrației din Timișoara, care e unul «tânăr și liber»”, a declarat, ironic, la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Așa cum stiridetimisoara.ro a anunțat deja, Primăria Timișoara și CFR s-au înțeles, în cele din urmă, asupra felului în care se va face reabilitarea de la Gara de Nord. Autorizația de construire este emisă încă din luna decembrie, dar în februarie CFR a vrut să modifice soluția tehnică. Potrivit noii propuneri, fațada principală a gării ar fi urmat să fie placată cu alucobond. Proiectul pentru care fusese emisă AC prevedea însă piatră naturală.

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a PMT nu a aprobat solicitarea venită de la CFR. Spre finele lunii mai, cele două părți au ajuns la un compromis. „Pe fațada principală, către bd. Dragalina și bd. Republicii, s-a păstrat piatră, tencuială și tâmplăria unificată printr-un sistem de tâmplărie tip cortină. Au eliminat alucobondul. Vor păstra acest material doar în zonele de fațadă posterioară”, explica, pentru stiridetimisoara.ro, arhitectul șef Gabriel Almăjan.

CFR SA – Sucursala Regională Timișoara a semnat încă din noiembrie 2020 contractul pentru lucrarea de la Gara de Nord, cu asocierea Constructim SA – Bauerhof Agrobanat SRL – Longhersin SRL – Lăstun SRL. Prețul convenit a fost de 20,9 milioane de lei, cu TVA.

About Post Author