Galeria din pod. Mansardă pentru cultură, pe strada Ungureanu / FOTO

Galeria Pod

Din luna octombrie, Timișoara mai are un spațiu central numai bun pentru artă. Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș deschide mansarda recent modernizată, la care s-a lucrat timp de zece luni, cu respectarea regulilor impuse de clădirea de patrimoniu.

Mansarda imobilului aflat pe strada Ungureanu a rezultat în urma schimbării acoperișului, podul fiind renovat și transformat într-un spațiu luminos și primitor pentru expoziții, cu o suprafață desfășurată de 1.400 de metri. Restaurarea s-a făcut cu păstrarea elementelor arhitectonice impuse de Direcţia pentru Cultură Timiş, clădirea fiind una istorică, încadrată ca monument de tip A.

A fost schimbat acoperișul prin decopertare totală, s-a pus folie împotriva infiltrațiilor de apă, au fost înlocuite lăteții, bârnele, coamele și țigla. Totul este nou și s-au păstrat doar elementele de structură.

Lucrările la Galeria Pod a CECART au costat peste 1,5 milioane de lei, cu TVA, și s-au desfășurat pe parcursul a zece luni, din septembrie 2022 până în iulie 2023. Banii provin integral din bugetul consiliului județean. Mansarda va fi deschisă oficial de luna viitoare. Inaugurarea va avea loc în 25 octombrie, cu expoziția „Opus 25”, o colecție de lucrări semnate Linda Saskia Menczel.

About Post Author