Fritz vs. Ritivoiu, episodul Solventul. Strategii, decontaminări, minciuni și… ape subterane

La fostul combinat Solventul, decontaminarea terenului e blocată la Agenția pentru Protecția Mediului și nici nu există o strategie. Asta crede primarul Dominic Fritz, care reacționează la câteva zile de la declarațiile prefectului Mihai Ritivoiu. Acesta l-a făcut mincinos aproape imediat.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a ieșit prima dată public, de la anunțul prefectului Mihai Ritivoiu și al șefei de la Agenția pentru Mediu Timiș, Alina Călușeru. Cei doi au transmis că în zona Solventul, unde sunt anunțate atât un proiect imobiliar privat, cât și un pod și o stradă noi, nu se poate construi nimic până nu se face decontaminarea terenului. O astfel de operațiune ar putea dura ani.
„Astăzi, în comisia tehnică de la primărie o să analizeze studiul de fezabilitate pentru noul pod de la Solventul. Acesta va fi votat în curând de consiliul local. Se preconizează un blocaj total al acestor proiecte. Trag un semnal de alarmă, de ce proiectele au importanță strategică pentru Timișoara, ce cred că trebuie să facem. Este un teren de 40 de hectare pe locul combinatului Solventul.
Există, pe de o parte, un plan de dezvoltare pentru un investitor privat și, pe de altă parte, închiderea inelului 4, legătura Ronaț – Dâmbovița, un pasaj și un pod. Această închidere de coridor e extrem de importantă pentru Timișoara. Lucrăm la pasaj, e o investiție de 123 de milioane de lei, inclusiv o finanțare prin programul Anghel Saligny. Sper că se va finaliza la anul. Din păcate nu va avea efectele necesare dacă nu continuăm cu un pod peste Bega”, spune Fritz.
Fritz: Nu înțeleg care e strategia
Construcția noului pod ar urma să coste 40 de milioane de euro, bani care ar putea fi obținuți dintr-o finanțare europeană. Pentru autorizația de construire este nevoie de acord de mediu, iar acum, la nivel de APM nu există nicio strategie.
Dominic Fritz a comparat proiectul de la Solventul cu cel de la ISHO, deși vorbim de grade de poluare diferite. „Pentru autorizația de construcție e nevoie de acord de mediu. A făcut prefectul o conferință de presă, în limbaj de lemn, a spus că terenul e contaminat, nu e o surpriză pentru nimeni, inclusiv pentru investitor, chiar el a făcut verificările. Eu nu înțeleg care e strategia agenției pentru a ieși din această situație de teren contaminat. Am avut o situație similară rezolvată cu succes la ISHO, și acolo s-au construit străzi, avem precedent pozitiv”, a mai declarat Fritz.
Primarul susține că, de fapt, zona unde ar urma să fie făcută noua stradă nu ar fi contaminată și că ar fi necesară o abordare etapizată. „Avem nevoie de o abordare pragmatică, nu funcționărească. E o suprafață de teren, nu toate sunt contaminate și nu toate sunt contaminate în același fel. Vorbim mai ales de drum, terenul unde va fi drumul nu este, de fapt, contaminat și de aceea trebuie să avem o abordare diferențiată (…) Apelul meu urgent, și către Agenția de Mediu, și pentru domnul prefect este: dispuneți, vă rog, să înceapă dezvoltatorul cu decontaminarea, să nu blocăm acest proiect (…) Haideți să decidem decontaminarea etapizată (…) Dacă nu se iau decizii asumate de către APM, riscăm să blocăm un proiect strategic”, conchide edilul șef.
Ritivoiu: Domnul primar minte
Plin de aplomb, prefectul Mihai Ritivoiu a reacționat pe Facebook și-l face mincinos pe primarul Dominic Fritz.
„Domnul primar minte. Dezinformează, dacă vă sună mai bine. Citez încă o dată: «de fapt, terenul unde ar fi drumul nu este, de fapt, contaminat». Ei bine, terenul e contaminat. Am atasat planșa terenului, zonele de contaminare de pe drum sunt încercuite cu albastru. Deci, minciună gogonată! Minciună care schimbă toate datele problemei! Nu merge cu abordarea diferențiată a zonelor. Degeaba solul dintr-o anumită zonă e decontaminat, dacă la zece metri mai încolo există sol contaminat. Ce ne facem cu apele subterane, care pot deplasa compușii chimici dintr-o parte într-alta? Cum lăsăm copiii să se joace pe-acolo?”, notează prefectul de Timiș.
Potrivit lui Ritivoiu, „rezultatele obtinute în cadrul actualei etape de investigare detaliată și evaluare a riscului asociat contaminării solului și subsolului indică faptul că materialul considerat contaminat se încadrează în categoria de substanțe periculoase”.
Ca să nu se zică totuși că nu face decât să-l toace mărunt, cu fiecare ocazie, pe Fritz, Ritivoiu transmite că este dispus, „împreună cu conducerea Agenției de Protecție a Mediului, să mă întâlnesc săptămânal cu reprezentanții Primăriei și ai investitorului pentru ca proiectul să avanseze cât de rapid. Nu va exista nicio tergiversare, nicio tragere de timp, nicio fugă de răspundere. De aceea am și ieșit public pe subiect săptămâna trecută”.
Cu ce va mai ieși public Ritivoiu, în interesul cetățenilor, desigur, vom vedea probabil foarte curând. Se apropie anul electoral 2024 și de prin sertare vor fi scoase, pe rând, tot felul de lucruri. Din toate direcțiile.