17 ianuarie 2021

Fritz: Primăria Timișoara are datorii de 77 milioane de lei. Rate neplătite de un an la Colegiul Bănățean

fritz

Primăria Timișoara, plină de datorii, nu și-a respectat mare parte din angajamentele luate față de creditori. Dominic Fritz face un „inventar” succint și susține că nici măcar plata pentru Colegiul Bănățean n-a fost făcută, deși trebuia încheiată acum un an!

În luna octombrie, înainte să plece de pe CD Loga 1, fostul primar Nicolae Robu spunea că, din punct de vedere al banilor, instituția stă foarte bine. Cel mai bine din ultimii ani.
„Pot să spun atât și pot oricând să fac dovada cu cifre în fața noului primar al Timișoarei, desigur că voi opera cu aceste cifre, este cea mai bună situație din ultimii trei ani. Cred că este suficient. Dar ce, eu era să pregătesc o situație proastă pentru un nou mandat al meu? Pentru că nu mi-am închipuit vreo clipă că voi pierde alegerile (…) Nu cred că va vorbi noul primar de greaua moștenire pentru că ea nu e grea” afirma fostul edil.

S-au rostogolit plăți de la un an la altul

Dominic Fritz spune însă acum că, per total, datoriile Primăriei Timișoara, așa cum rezultă ele din contabilitate, sunt consistente. Nu toate sunt depășite, dar, din cele devenite creanțe, unele au peste 120 zile. „Momentan, PMT are plăți restante în sumă de aproximativ 77 milioane de lei. Unele dintre acestea sunt clar în incidența de 30 de zile. Nu toate sunt deja creanțe, dar sunt și unele de peste 90 zile, 120 zile. Încerc, cât se poate, să plătim tot ce ne-a rămas datorii de la administrația anterioară, dar, din păcate, s-a trăit cu acest sistem de a rostogoli plățile de la o lună la alta și de a intra în acest cerc vicios de întârzieri. Sunt mulți care suferă din cauza asta”, a declarat, marți, edilul șef.

Potrivit lui Fritz, „la Casa de Cultură sunt plăți restante de 1,7 milioane de lei, sunt plăți restante de aproape 3 milioane de lei către clubul sportiv. La DAS, unde sunt servicii sociale, unde sunt ONG-uri care așteaptă subvențiile lor, suntem cu peste 2 milioane de lei în urmă”.

Cazul Colegiului Bănățean

În noiembrie 2016, CL Timișoara aproba cumpărarea campusului CNB, la un preț de aproximativ 21 milioane de lei. Banii trebuia achitați în trei ani, în rate trimestriale, către Episcopia Romano-Catolică, proprietarul clădirilor. Teoretic, ultima rată ar fi trebuit plătită în decembrie 2019. Doar că primăria a achitat, până acum, doar ceva mai mult de jumătate din sumă!

„Primăria nu a putut să onoreze acest contract. A făcut plăți de 12,5 milioane de lei până acum. În ianuarie 2020 a făcut o convenție de eșalonare, cu o plată lunară, între ianuarie și mai. Până la sfârșitul lui mai, după această convenție, trebuia plătită o anumită sumă în fiecare lună. Nu s-a plătit. Dacă eu acum vorbesc cu acești parteneri, să facem o convenție de eșalonare, vor spune «păi am făcut una și nu ați dat nimic din ce ați promis». Povestea asta o regăsesc în mai mult spețe”, mai spune Dominic Fritz.

Planurile pentru 2021 vizează o revenire la normalitate. Cel puțin din punct de vedere fiscal. „Îmi pare foarte rău de această situație, dar acum gestionez problemele pe care le-a creat altcineva. La anul, intenția mea fermă este să revenim pe un făgaș normal, în care există o predictibilitate a plăților. Asta e acum problema: restanțele sunt așa de mari, că în fiecare lună este o ruletă, ce factură este plătită”, a conchis primarul Timișoarei.

1 thought on “Fritz: Primăria Timișoara are datorii de 77 milioane de lei. Rate neplătite de un an la Colegiul Bănățean

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: