Fritz, despre strategia sa anti-Covid: Nu vrem doar niște restricții, ne vom baza foarte mult pe comunicare

Epidemiologi, psihologi și sociologi au lucrat, alături de primarul ales Dominic Fritz, la o strategie anti-Covid locală. Aceasta urmează să fie anunțată după învestirea noului edil-șef. Fritz spune că e extrem de important ca oamenii să fie informați cât mai corect.

A stat în izolare câteva zile, așteptând rezultatele a două teste Covid, iar apoi a anunțat că lucrează, alături de echipa sa, la un plan mai eficient de stopare a răspândirii coronavirusului. Primarul ales Dominic Fritz e convins că Timișoara poate deveni un oraș-model în combaterea pandemiei. E important însă ca autoritățile locale să fie mult mai implicate.

„Cred că nu putem fi doar pasivi, trebuie să comunicăm mult mai bine, să fim mult mai creativi în felul în care luăm măsuri (…) Lucrăm la o strategie proprie, eu cred că e și important ca, în general în România, combaterea crizei să fie făcută cu o participare mare a autorităților locale. Să fim mai mult în teren și să reacționăm mult mai adaptat local. Dacă reușim să avem iarăși cifre descrescătoare, putem lua poate alte măsuri mai relaxante decât altundeva în țară. Planul trebuie să fie bine pus la punct”, spune Fritz.

„Cred că există soluții creative”

Cine lucrează la această strategie locală? „Validez această strategie cu câțiva experți de epidemiologie, dar și de psihologie, de sociologie. Strategia noastră pentru Timișoara are ca scop să găsim o variantă de a combate această pandemie care reușește, din nou, să coaguleze comunitatea. Acum vedem, din păcate, că suntem foarte dezbinați și asta are un efect concret asupra vieților noastre. Cu cât este mai multă dezbinare, cu cât mai mult cresc cazurile. Strategia noastră o să se bazeze foarte mult pe comunicare. Cred că avem o problemă, pentru că autoritățile nu explică destul de ce se iau anumite măsuri, iar oamenii pur și simplu nu înțeleg. Nu trebuie să ne mirăm că oamenii nu respectă regulile, dacă nu le înțeleg”, a explicat Dominic Fritz.

Potrivit acestuia, autoritățile locale ar trebui să ia măsuri punctuale, raportat la situația de fapt, dincolo de ceea ce stabileșt, la nivel național, guvernul. „Nu vrem doar niște restricții care la un anumit prag sunt necesare. Vrem, ca primărie, să facem lucruri în plus, care poate nu se fac din partea guvernului, pentru a-i susține pe toți cei care se luptă cu această pandemie. Eu cred că există soluții creative”, susține Fritz.

Noul primar al Timișoarei va fi învestit în funcție în această săptămână. Urmează să vedem cât de repede își face Dominic Fritz cunoscut planul antipandemie.