Frigul din școli nu dispare fără ajutorul guvernului. Primăria Timisoara face iar apel la București

frig

Temperaturile scăzute și problemele Colterm ar putea duce, în zilele următoare, la închiderea mai multor unități de învățământ din Timișoara. Primăria cere ajutor de la guvern, pentru că spune că a virat, în ianuarie, către societatea de termoficare, toți banii pe care îi are. Deja două licee sunt în online integral, iar un al treilea, parțial. Doar din cauza frigului.

Din cele 96 de unități de învățământ din Timișoara, au trecut la cursurile online din cauza temperaturilor scăzute din sălile de clasă, Colegiul „H. Coandă” și Liceul de Artă. Liceul „Grigore Moisil” trimite în online elevii din două din cele patru clădiri pe care le deține. În aceste cazuri, clădirile în care își desfășoară activitatea aceste licee au instalații vechi, unele montate chiar în anii ‘60. Vor fi închise și grădinițele 19 și 33.

În alte nouă unități de învățământ există focare active de Covid și vor urma alte închideri de școli din cauza situației pandemice. Liceul Lenau este în online din acest motiv încă de săptămâna trecută. Sunt focare la Colegiul Național Bănățean, Colegiul Național „CD Loga”, Liceul Teoretic „William Shakespeare”, Liceul „Jean Louis Calderon” sau Liceul „Ion Vidu”.

„Primăria Municipiului Timișoara are în administrare peste 300 de clădiri (școli, grădinițe, licee, clinici și spitale), multe dintre ele aflate într-o stare avansată de degradare, care au nevoie urgentă de investiții masive. Încă de anul trecut municipalitatea a conceput și pus în aplicare un plan coerent prin care se vor face investiții masive în infrastructura școlară și sanitară. De exemplu, anul acesta vor fi alocați aproape 100 de milioane de lei pentru investiții în școli și circa 5 milioane de lei pentru reparații”, transmite Serviciul Comunicare al PMT.

„Primăria depune toate eforturile”

Situația de la Timișoara este complicată și de problemele grave ale Colterm. Primăria a virat de la începutul anului, către societatea de termoficare, 27,5 milioane de lei, adică toți banii disponibili. „În contextul exploziei prețurilor de pe piața energiei facem apel la susținerea guvernului, care este absolut necesară pentru a traversa această criză”, spun reprezentanții PMT.

„Societatea de termoficare cheltuie pe gaz în luna ianuarie de patru ori mai mult decât cheltuia în luna ianuarie a anului trecut. Evident această explozie duce întregul sistem într-o zonă de nesustenabilitate financiară (…) Colterm nu livrează în acest moment agent termic în parametri, este un pic sub parametri tocmai din cauza consumului de gaz (…) Colterm este într-o situație în care nemaiavând modificată valoarea facturii din 2009, este într-o situație în care să-și drămuiască veniturile în așa fel încât să poată oferi agent termic”, explică viceprimarul Ruben Lațcău.

Factura la gaz pentru luna ianuarie, va fi de 75-80 de milioane de lei. Întreruperea căldurii nu e o opțiune, însă dacă guvernul nu se implică în mod serios, lucrurile ar putea degenera.

„Primăria depune toate eforturile pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla (oprirea căldurii – n.r.) Dar dacă guvernul dă această ordonanță de plafonare a prețurilor în modul în care s-a vehiculat public, cred că nu doar termoficarea din Timișoara se va opri, ci cred că toți marii consumatori industriali își vor înceta activitatea. Guvernul va obliga distribuitorii de gaze naturale să vândă la un preț de sub jumătate din prețul pieței, fără să le spună într-un mod clar cum va fi acoperită diferența”, mai spune Lațcău.

About Post Author