18 ianuarie 2021

Fostă pescărie, la schimb cu sediul de la Uniunea Scriitorilor? Mircea Mihăieș: Stăm aici până la legarea cu lanțuri de grilaj

Uniunea Scriitorilor

Scriitorii nu vor să plece din sediul în care Uniunea Scriitorilor stă de 70 de ani. Primarul spune că are o soluție, pe care nu le-a comunicat-o însă și oamenilor de litere. Ar putea fi finalul cât de cât decent al unei povești urâte, care arunca o pată imensă pe obrazul Timișoarei culturale. Momentan, nimic nu e bătut în cuie.

Scriitorii din Timișoara au avut, marți, o primă reacție publică la „evacuarea cu celeritate” pe care le-a invocat-o, în urmă cu o săptămână, Primăria Timișoara. Municipalitatea a pierdut în instanță spațiul în care, de peste șapte decenii, ființează Uniunea Scriitorilor, filiala Timișoara, și revista Orizont. Povestea o găsiți pe larg aici.

„Reprezentăm 70 de ani de istorie culturală a Timișoarei. Revista Orizont nu reflectă doar creații ale scriitorilor, ci număr de număr vorbește despre teatru, muzică,cinematografie, vorbește despre toate artele. Noi nu vom pleca. Ăsta este mesajul pe care îl trimitem și somăm primăria din Timișoara să găsească soluțiile în așa fel încât, deși, în aparență, zarurile au fost aruncate, somăm așadar primăria din Timișoara, pe care o acuzăm cel puțin de incompetență și responsabilitate (…) să rezolve aceste probleme”, a spus, în Piața Sf. Gheorghe, Mircea Mihăieș.

Reputatul om de litere timișorean, laureat recent al Uniunii Scriitorilor, a avut un mesaj tranșant către actuala administrație încă în funcție. „Vineri după-amiază, sâmbătă după-amiază, duminică după-amiază, domnul Robu m-a plimbat prin diverse spații. Ele sunt cu totul improprii, ceea ce ridică și o problemă asupra felului în care este îngrijit patrimoniul în acest oraș, mai ales în această perioadă în care ne lăudăm pe toată planeta că suntem capitală europeană a culturii. Deci, somăm primăria să facă și gestul de dezîmproprietărire a celor pe care, cred, cu complicitatea lor, i-au împroprietărit. Acesta este punctul nostru de vedere”, a continuat Mihăieș.

Primăria vrea să dea un spațiu la schimb, proprietarii sunt de acord „de principiu”

Cu doar câteva zeci de minute înainte, primarul în exercițiu Nicolae Robu anunța că s-a găsit o soluție pentru ca Uniunea Scriitorilor să nu-și piardă sediul. Noii proprietari ar fi fost de acord, potrivit edilului, cu un schimb. Ei ar urma să primească un alt spațiu în aceeași clădire. Este vorba despre fosta pescărie, ulterior magazinul de prezentare al lui Poli în epoca Marian Iancu, pe latura dinspre strada Pacha.

Robu susține că avocatul noilor proprietari a fost de acord „în principiu” cu un schimb sau o compensație. „Sunt bucuros că ni s-a comunicat un acord de principiu. Așa este corect, să se facă expertize, evaluări și apoi o negociere pentru a se ajunge la un schimb corect per ansamblu, corect pentru ambele părți, (…) Voi cere celeritate în toată această procedură și vom putea rapid de tot să convocăm, de îndată ce avem expertizările respective, pentru două spații nu durează mult (…) vom face o convocare a comisiei de negociere cu terții unde se va stabili ce e de făcut (…) Dacă reușim să facem asta, convocăm o ședință de îndată a consiliului local, de azi pe mâine, și rezolvăm definitiv această problemă”, a explicat primarul în funcție.

În „bunul” stil al edilului șef, această variantă nu a fost comunicată și reprezentanților Uniunii Scriitorilor, cel puțin nu până la ora la care aceștia și-au precizat poziția publică. Mircea Mihăieș s-a și exprimat, cât se poate de plastic, că scriitorii vor rămâne în actualul sediu „până la legarea cu lanțuri de grilaj”.

Încă un lucru n-a fost lămurit de primarul în funcție: cu câtă… celeritate se vor face expertizele absolut necesare pentru a fi pus în practică efectiv schimbul de proprietăți.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: