Fosta cafenea din curtea de la Bastionul Theresia are nevoie de reparații de 650.000 de euro

tm2023

Curtea de Onoare / Corpul E al Bastionului Theresia

Peste 650.000 de euro sunt estimate să coste reparațiile Corpului E din Bastionul Theresia. Este vorba despre fosta cafenea din curtea acestuia. O licitație pentru aceste lucrări a fost anulată, în martie, din lipsă de oferte.

Muzeul Național al Banatului a scos la licitație, în luna martie, „lucrări de reparații și punere în siguranță a corpului E — Curte de Onoare Bastion”. Construcția de sticlă din mijlocul curții Bastionului, unde a funcționat o cafenea, ar urma să devină spațiu într-unul expozițional. Este nevoie însă de lucrări de igienizare și de operațiuni de consolidare. Suma maximă oferită era de 2,28 milioane de lei, cu TVA, și o durată a lucrărilor de nouă luni. La licitație nu s-a prezentat însă nimeni, așa că a fost anulată.

În viitorul plen al CJ, consilierii trebuie să aprobe „devizul și contribuția județului Timiș pentru obiectivul ”Reparații și punere în siguranță a Corpului E – Curte de onoare Bastion”.

Bastionul Theresia, „monument istoric de importanță națională”

„Având în vederea că Bastionul Theresia este monument istoric de importanță națională, a fost necesar să fie întocmit un proiect tehnic pentru a putea fi demarate lucrările de reparații. În cadrul PT a fost întocmit și un deviz general din care rezultă că lucrările de reparații sunt în cuantum de 3,25 milioane de lei, cu TVA (…) Coroborat cu importanța promovării unor expoziții cu caracter permanent, dat fiind faptul că în prezent Castelul Huniade se află în imposibilitatea de a găzdui astfel de expoziții, precum și faptul că se apropie «Timișoara Capitală culturală 2023», este necesar să fie aprobat devizul de lucrări și alocarea sumei”, scrie în referatul proiectului de HCJ.

Practic, suma a crescut cu aproximativ un milion de lei, iar lucrarea va trebui scoasă din nou la licitație, și încă rapid.

Corpul E al Bastionului Theresia Timișoara, a fost dat în administrare Muzeului Național al Banatului. CJ Timiș intenționează, de asemenea, să repare pavajul de piatră naturală, platformele pietonale din lemn și tencuielile complexului. Se vor face intervenții la elementele exterioare, instalațiile sanitare interioare și instalațiile electrice și vor fi amenajate spațiile verzi.

About Post Author