Șantier de aproape 400.000 de euro în Bastionul Theresia. Ar trebui să fie gata în acest an

phoenix

foto: Arhivă

Spre sfârșitul anului, Bastionul Theresia, parte care ține de CJ Timiș, ar trebui să fie gata de 2023, când Timișoara va fi capitală europeană a culturii. Se pregătesc reparații masive, dar trebuie să se arate și o firmă interesantă de așa ceva.

CJ Timiș a scos la licitație „lucrările de reparații se vor executa la imobil Bastion Maria Theresia”. Este vorba despre reparații la pavajul de piatră naturală, reparații la platformele pietonale din lemn și la tencuieli. Vor fi curățate și reparate zidurile, se vor face intervenții la elementele exterioare, finisajele interioare, instalațiile sanitare interioare și instalațiile electrice. De asemenea, vor fi amenajate spațiile verzi.

„Se va acorda o atentie deosebită finisajului buciardat al pavajului din piatră (limestone vratza), acesta find necesar pentru obtinerea unor suprafete antialunecare. Nu se vor folosi tehnologii de curățare care să afecteze acest finisaj sau care să modifice aspectul, culoarea, textura originală a pavajului din piatră. În zonele unde stratul suport al pavajului a suferit tasări (…) sunt necesare lucrări de completare a straturilor de balast și nisip și o compactare corespunzätoare a acestora”, scrie în caietul de sarcini.

Ce se face

Suprafața exterioară placată cu piatră naturală va fi tratată cu soluții speciale pentru impermeabilizare, care vor conferi un aspect mat pietrei naturale. În ceea ce privește platformele din lemn masssaranduba, acestea vor fi controlate atent, pentru a se stabili care părți se vor extrage și vor fi înlocuite cu altele din lemn de aceeași esență, formă și mod de prelucrare.

„Pentru reparatia tencuielilor din zonele afectate se va folosi un sistem de tencuială de asanare pe bază de var hidraulic, special conceput în conservarea monumentelor istorice (…) Straturile de tencuială se aplică succesiv în grosimi de 15-25mm, doar cu mistria, iar timpul de așteptare între straturi este de aproximativ o zi (…) Pentru obținerea aceluiași finisaj, se va aplica atât pe zonele noi reparate, cât și pe cele vechi, curățate și amorsate in prealabil, întreaga suprafață se va zugrăvi cu vopsea silicatică de culoare albă”, este notat în același document.

„Corpurile de iluminat dreptunghiulare montate încastrat la nivelul pardoselii din dale de piatră din întregul complex, datorită stării avansate de degradare nu mai prezintă siguranță în exploatare, existând inclusiv riscul electrocutării trecâtorilor. Este necesară înlocuirea întregului corp și revizuirea întregii instalații electrice (…) De asemenea vor fi înlocuite și corpurile de iluminat tip rotund, încastrate în pardoseaua din dale de piatră din partea vestică a curții, montate în imediata vecinătate a bolarzilor de tip cubic” mai solicită cei de la CJ.

Până martie sunt așteptate ofertele

Amenajarea spațiilor verzi va presupune transformarea unor zone umplute cu sort, din Curtea de Onoare și aleile care imprejmuiesc intregul complex, în zone în care vor fi montate rulourile de gazon. De asemenea, în cazul zonelor care au fost înierbate, dar în prezent sunt în stare de degradare, pământul vegetal se va înlocui cu unul nou.

Ofertele sunt așteptate până în 7 martie, iar suma maximă oferită este de 1,87 milioane de lei, cu TVA, adică aproape 379.000 de euro. Termenul de execuție este de 90 de zile.

Bastionul Theresia a fost reabilitat în perioada 2008 – 2010, grație unui proiect finanțat cu bani europeni. Întreaga lucrare a costat în jur de 10 milioane de euro.

Peste 70 de camere video, în Bastionul Theresia și Palatul Administrativ

About Post Author