Festivalul Filmului Francez la Timișoara. Patru zile, 10 proiecții / PROGRAM

Festivalul Filmului Francez

Festivalul Filmului Francez (FFF), cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale, aduce, în acest an, peste 100 de proiecții în 11 orașe. La Timișoara, evenimentul are loc în perioada 2 – 5 iunie, la Cinema Victoria și la Institutul Francez.

A 26-a ediție a Festivalului Filmului Francez (FFF), organizată de Institutul Francez din România și partenerii săi, este plasată sub semnul privirii, al explorării şi al empatiei, prin deviza „ochii noștri larg deschiși”. Peste 100 de proiecţii de film vor putea fi văzute în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, între 1 și 12 iunie, în 11 orașe: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș. În Timișoara, proiecțiile vor avea loc între 2 și 5 iunie la Cinema Victoria și în grădina Institutului Francez.

Festivalul are și o nouă pagină de internet, unde puteți consulta detaliile filmelor, secţiunile şi programul complet. Selecţia filmelor din acest an este alcătuită din 27 de lungmetraje şi scurtmetraje, organizate în patru secţiuni.

Puțin despre filme

Ediția de la Timișoara se deschide joi seară, cu Entre les vagues/ În bătaia valurilor de Anaïs Volpé, care le are în rolurile principale pe Souheila Yakoub și Déborah Lukumuena. Din selecție face parte și I Comete/Cometele de Pascal Tagnati, care ne arată viața cotidiană a unui sat corsican, pe parcursul unei veri. Cu această ocazie, publicul va putea descoperi Ibrahim, o dramă socială emoționantă, debutul regizoral al actorului Samir Guesmi. Din selecție mai fac parte comedia Les Amours d’Anaïs/ Iubirile lui Anaïs, de Charline Bourgeois-Tacquet, și tulburătoarea dramă Bruno Reidal, de Vincent le Port. Filmele din această secțiune vor concura pentru premiul publicului.

Les Passagers de la nuit/Pasagerii nopții de Mikhaël Hers deschide secțiunea emblematică a festivalului, Panorama filmelor anului. O odă melancolică a anilor ’80, filmul a fost prezentat la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin. Alte filme aclamate de criticii francezi și prezentate în premieră națională în România completează această secțiune a festivalului: L’événement/ Evenimentul, de Audrey Diwan; Enquête sur un scandale d’Etat/Ancheta unui scandal de stat, de Thierry de Peretti; Albatros, de Xavier Beauvois.

În contextul în care Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene, secțiunea Regard vers l’Europe/Privire către Europa celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecția unor coproducţii franco-europene marcante. Olga, de Elie Grappe, este un film despre o gimnastă de 15 ani, ruptă între Ucraina natală zguduită de revoltele din Maidan și Elveția, unde se pregătește pentru Campionatele Europene.

Program

Joi, 2 iunie

Cinema Victoria, ora 19
Entre les vagues ( Anaïs Volpé)

Curtea Institutului Francez, ora 21.30
Les passagers de la nuit (Mikhaël Hers)

Vineri, 3 iunie

Cinema Victoria, ora 19
L’événement (Audrey Diwan)

Curtea Institutului Francez, ora 21,30
Albatros (Xavier Beauvois)

Sâmbătă, 4 iunie

Cinema Victoria, ora 16
I Comete (Pascal Tagnati)

Cinema Victoria, ora 19
Enquête sur un scandale d’Etat (Thierry de Peretti)

Curtea Institutului Francez, ora 21
Bruno Reidal (Vincent Le Port)

Duminică, 5 iunie

Cinema Victoria, ora 16
Olga (Elie Grappe)

Cinema Victoria, ora 19
Ibrahim (Samie Guesmi)

Curtea Institutului Francez, ora 21
Les Amours d’Anaïs (Charline Bourgeois-Tacquet)

About Post Author