FEST – FDR, la o nouă ediție. Despre polarizare, la Teatrul Național Timișoara

Teatrul Național din Timișoara caută spectacole pentru ediția din acest an a Festivalului Dramaturgiei Românești, parte a FEST – FDR. Va fi la început de toamnă și se va ține în aer liber.

fest - fdr

Festivalul Dramaturgiei Românești, parte din Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești / FEST – FDR, va avea loc în perioada 28 august – 5 septembrie. Depinde, evident, de situația pandemiei, dar Teatrul Național Timișoara a dat drumul selecției de spectacole.

Tema aleasă pentru 2021 este „Polarizare”, considerată potrivită pentru aceste timpuri stranii. „FEST – FDR 2021 este un apel la rezistență în fața unui discurs politic și social din ce în ce mai divizat, rezistență în fața tuturor acelor curente de opinie care îi despart pe oameni în categorii antagonice. Sunt tineri contra bătrâni, vaccinați contra nevaccinați, bugetari contra independenți, partizani ai unui partid contra partizani ai altui partid sau ai niciunui partid, instituții publice contra organizații private și așa mai departe”, transmit organizatorii.

Spectacolele selecționate în FEST – FDR vor fi prezentate pe Scena A ut DOR, în aer liber în Parcul Civic, lângă Sala 2. De aceea, pe lângă criterii estetice și tematice, selecția va lua în considerare atât capacitatea spectacolelor de a se adapta pentru reprezentarea în aer liber, cât și adecvarea acestora la măsurile de protecție, conform legislației în vigoare.

Se caută spectacole pe texte românești, inclusiv scenarii pentru teatru. Teatrele și companiile independente de teatru pot trimite înregistrările spectacolelor (link) pe adresa de e-mail a selecționerului FDR, teatrologul Oana Borș. Sunt acceptate spectacole produse în intervalul 15 mai 2020 – 15 mai 2021. data limită pentru trimiterea propunerilor este luni, 31 mai,

Foto: Adrian Pîclișan / TNtm