Ferestre noi în prima catedrală a Timișoarei. După 85 ani / FOTO

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Küttl se înnoiește. În această perioadă sunt înlocuite ferestrele de la altar și din strane, montate acum 85 ani. În timp, în funcție de posibilitățile financiare, vor fi schimbate toate ferestrele lăcașului de cult.

ferestre

Vechile ferestre din cornier și sticlă de la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Küttl, montate în urmă cu 85 de ani, încep să fie înlocuite. Deteriorate de trecerea timpului, acestea nu mai asigurau așa cum trebuie confort termic și fonic în lăcașul de cult. În locul lor vor fi puse ferestre din lemn triplu stratificat, cu geam termopan. Acestea sunt realizate în așa fel încât să se potrivească ansamblului parohial.

Sunt însă foarte scumpe așa că, din cauza posibilităților financiare ale parohiei, înlocuirea ferestrelor se va face în trei etapei. Mai întâi vor fi înlocuite vechile ferestre din Sfântul Altar și din strane, apoi cele din naos și pronaos, iar în final, ferestrele de la balcoane și din cupola bisericii.

Biserica din Küttl, a Parohiei Iosefin, a fost sfințită în 8 septembrie 1936. Biserica are o cupola centrală bizantină, înaltă de 24 metri, acoperită cu tablă, reeditând stilul tradițional mănăstiresc, cu clopotniță aparte, în profil de piramidă trunchiată, cu contraforturi și patru balcoane evazate, înaltă de 33 metri. Pictura murată a fost făcută în anii 1935 – 1936 de profesorul Catul Bogdan și Ioachim Miloia. În 1958, prof. Anastasie Demian a restaurat pictura și a adăugat 18 scene biblice la strane, balcoane și cor. O nouă restaurare a fost făcută între anii 1983 și 1985 de prof. Victor Jurca. Din acea perioadă datează alte 70 de scene și suprafețe compoziționale în tehnicile tempera și fresca.

De-a lungul timpului, în prima catedrală a Timișoarei au slujit episcopul dr. Vasile Lăzărescu, mitropolitul dr. Nicolae Corneanu şi episcopii-vicari ai Arhiepiscopiei Timişoarei: Timotei Seviciu – acum episcop de Arad, Daniel Lugojanu – actualmente Partriarhul României sau Lucian Lugojanu – în prezent episcop de Caransebeş.

About Post Author