Ferește-te de eticheta roșie! În ce situație plătești dublu și când rămâne pubela neridicată / FOTO

Mare atenție cum strângeți deșeurile! Pubela ar putea rămâne neridicată sau ați putea plăti dublu colectarea gunoiului neselectat. RETIM și ADID Timiș au început controalele și, dacă până acum au fost doar avertizări, urmează și sancțiunile, așa cum prevede legea.
RETIM și ADID Timiș au început efectiv, luni, controalele la recipientele de colectare a deșeurilor în cadrul campaniei „Eticheta Roșie”. Această inițiativă are la bază un mesaj important: „Ferește-te de Eticheta Roșie! Colectează separat, neapărat”.
Ordonanța de Urgență nr. 92/2021 impune producătorilor și deținătorilor de deșeuri obligația de a colecta separat și de a nu amesteca deșeurile menajere cu alte tipuri de deșeuri. Operatorii de colectare, precum RETIM, au responsabilitatea de a verifica și de a aplica penalizări în cazul nerespectării acestor prevederi.
Iar din luna noiembrie, dacă situația o impune, la Timișoara, aceste penalități vor apărea. Primele controale ale recipientelor de colectare au fost făcut luni de echipe mixte formate din reprezentanții RETIM, ADID Timiș și autoritățile locale. Primele etichete roșii au apărut în zona stadionului.
Două situații, două etichete
„Discutăm despre lăsarea anumitor pubele pe loc, cele în care există deșeuri din construcții, deșeuri voluminoase, deșeuri periculoase sau deșeuri vegetale. Acestea nu vor fi ridicate și vor fi etichetate în așa fel încât cetățenii sau asociațiile de proprietari să știe neconformitățile găsite în acele pubele. Vorbim, de asemenea, de etapa a doua, de suprataxare, adică un tarif mai mare pentru cei care nu sortează cum trebuie în interiorul pubelelor”, spune Cristian Moș, președintele ADID Timiș.
„Regulile de colectare sunt aceleași de peste 10 ani. Sunt doar niște instrumente în plus pentru autorități și pentru operatorul de colectare care au fost introduse în lege acum un an (…) Pubelele în care se află deșeuri din construcții, periculoase sau voluminoase sunt interzise la colectare. Ele vor rămâne pe loc, este înștiințată autoritatea publică locală, poliția locală, astfel încât să ia și alte măsuri. Amenzile sunt destul de mari.
Mai poate exista situația în care «doar» constatăm că nu se separă deșeurile. Adică ceea ce știm cu toți, și vedem, dar tot mai rar, e foarte important de spus asta, sunt tot mai rare situațiile de colectare amestecată, dar încă există. Sunt anumiți cetățeni care uită, nu știu, li se pare puțin important, au impresia că ne fac nouă un bine, dar nu pun deșeurile separat. Până acum nu s-a întâmplat nimic: pubela a fost colectată, au plătit același tarif, acum vine legiuitorul și spune «se pune tarif dublu». Un fel de tarif penalizator”, explică, la rândul lui, Dan Pascu, directorul general al RETIM.
Capac lipit sau nu
Practic, în cazul în care sunt probleme la colectare, pe pubele vor fi lipite două tipuri de etichete roșii. Dacă e vorba de deșeuri amestecate, de tipul reciclabil la gunoi menajer sau invers, avertizarea va fi lipită pe capacul recipientului de colectare. Proprietarii pubelei vor ști astfel că, în luna respectivă, vor plăti dublu pentru ridicarea gunoiului.
Dacă în pubela neagră sau galbenă se găsesc deșeuri din construcții, deșeuri periculoase, voluminoase sau vegetale, deci inclusiv frunze, capacul pubelei va fi lipit cu eticheta penalizatoare. Pubela nu va fi ridicată până când proprietarul nu selectează deșeurile. În plus, pot fi aplicate amenzi de la poliția locală.
Proprietarii pubelelor găsite cu probleme vor fi anunțați telefonic, prin e-mail sau prin mesaje, în funcție de datele de contact din contractul cu RETIM.