Fântână, o bandă auto mai puțin, autobuze pe linia de tramvai. Cum văd proiectanții refacerea zonei Mocioni / FOTO

Mocioni

Piața Maria, într-o randare făcută de proiectanții contractați de primărie

Fântână în Piața Mocioni, străzi închise de tot traficului auto sau cu sens unic, copaci și pajiști. Sunt doar o parte din propunerile gândite de arhitecții contractați de Primăria Timișoara pentru proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Mocioni. Acestea au fost discutate în Comisia tehnică pentru amenajarea teritoriului și urbanism a PMT.

În 2022, Primăria Timișoara atribuia contractul pentru „proiectare și asistență tehnică necesare realizării și implementării obiectivului de investiție Regenerare urbană – Zona Piața Mocioni”. Câștigătoare a fost, din postura de unic ofertant la licitația organizată de municipalitate, firma Total Business Land SRL, din Alba Iulia. Prețul: 981.000 lei, cu TVA.

Contractul are o durată de 48 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, termen în care este inclusă și asistența tehnică pe parcursul execuției.

Zona este, în prezent, intens circulată de mașini și, deși se află la doi pași de centrul orașului, e percepută, mai degrabă, ca un loc de tranzit. Primăria ar vrea ca ea să devină și spațiu de promenadă, astfel încât și localnicii, și turiștii să se poată bucura de cartierul Iosefin.

Pietonul „mai aproape de arhitectură”

În vara anului 2023 a fost organizată și o dezbatere publică, pe durata căreia locuitorii din zonă și-au exprimat rezervele legate de planurile de închidere a unor străzi și de intenția de a elimina o bandă de circulație auto.

În septembrie 2024, CL Timișoara a aprobat declararea de utilitate publică și interes local a proiectului „Regenerare urbană – zona Piața Mocioni”, pentru a-l putea depune spre finanțare prin PR Vest 2021-2027, Intervenția regională 7.1.A., Revitalizare și regenerare urbană. Proiectanții au continuat lucrul și, în toamna anului trecut, proiectul de transformare a zonei Maria – Küttl a primit avizul de mediu. Acesta a fost prezentat în ședința din ianuarie a CTATU, pas obligatoriu înaintea obținerii autorizației de construire.

„Este o zonă istorică, ea face parte din vechiul cartier Iosefin și din lanțul de castele care începe practic din centrul Timișoarei. Am încercat să aducem pietonul mult mai aproape de arhitectură. Să fie un loc mai plăcut pentru promenadă (…) Vom lăți trotuarele și dispare câte o bandă de circulație auto de pe bd. 16 Decembrie. Se refinisează toată zona, deci toate pavimentele, și se reorganizează spațiile verzi care, în momentul de față, sunt aproape inexistente. Se reorganizează puțin străzile adiacente, în sensul în care vor deveni cu sens unic și unele dintre ele shared space, cum ar fi strada de lângă biserică sau in piață (Piața Alexandru Mocioni – n.r.)”, au explicat proiectanții.

Gardul din jurul bisericii rămâne

„Lângă Piața Maria, lângă monumentul din zona în care a început Revoluția, se închide strada respectivă și va face un ansamblu cu Piața Maria, ele creând un spațiu comun în jurul bisericii”, a continuat prezentarea. Strada care se propune a fi închisă este Timotei Cipariu, chiar în fața intrării în Biserica Reformată.

Autobuzele vor merge pe aceeași bandă cu tramvaiul și vor fi făcute piste de biciclete pe ambele sensuri, separate de trotuar. În Piața Mocioni, spațiul din jurul bisericii va rămâne împrejmuit cu gard, deși primăria ar fi preferat ca acesta să fie deschis.

„În piață au fost mai multe concepte și s-a ajuns la o propunere mai simpluță puțin. Se va face o fântână din pardoseală. Spațiul, din discuțiile pe care le-am avut, se dorește a fi amenajat pentru a se putea face și evenimente. S-a propus și o mică acoperire a acestuia”, au mai spus proiectanții. Fântâna, cu duze în paviment, pe modelul celei din cartierul Soarelui, va fi amplasată pe platoul unde, pe vremuri, a funcționat terasa restaurantului. În 2019, și fostul primar Nicolae Robu spunea că vrea ca acolo să apară o fântână.

***

Ideea reabilitării Pieței Mocioni / Küttl nu este nouă. În 2019, fosta administrație a trimis la ADR Vest o fișă de proiect, pentru obținerea unei finanțări europene, pe o axă de regenerare urbană. Valoarea estimată a investiției era de 6,4 milioane de euro, cu TVA, iar bugetul eligibil pentru documentație era de 1,39 milioane de lei. „Fișa nu a intrat în procesul de selecție, fiind prioritizată de solicitant ca prioritate de investiții 2”, transmiteau atunci cei de la ADR Vest.

Actuala administrație vrea și bani europeni pentru acest proiect. Ea are în vedere și continuarea lui, de la Piața Küttl spre ieșirea din Timișoara, spre Moravița, unde ar urma să fie creată Magistrala Verde – Calea Șagului.

About Post Author