Eufonia Festival, la ediția a cincea. Concerte în biserica din Ofsenița și la sinagoga din Cetate

eufonia

foto: Arhivă

Eufonia Festival, cel mai mare festival de muzică de cameră din vestul României, a ajuns la ediția a cincea. Timp de trei săptămâni, vor fi concerte în locuri mai puțin obișnuite, audiții în premieră și cursuri.

Ediția aniversară a Eufonia Festival, denumită Music Outside the Box, va avea loc în perioada 28 august -18 septembrie. Festivalul este structurat pe două capitole: Eufonia Baroque Academy (28 august – 5 septembrie) și Eufonia Masterclasses (11 – 18 septembrie).

Eufonia Baroque Academy este o premieră și se desfășoară sub conducerea violonistului Bernhard Forck, concertmaistru de peste 20 de ani al Academiei de Muzică Veche din Berlin (Akamus Berlin). Participanții vor avea ocazia să facă parte dintr-o orchestră de cameră, să asiste la workshopuri de muzică de cameră și vor putea cânta cu arcușe baroce, puse la dispoziție de organizatori.

În cadrul secțiunii vor avea loc și trei concerte:

  • Back to Bach – Casa Artelor Timișoara, 1 septembrie, ora 20
  • Biserica din Ofsenița – 3 septembrie, ora 20
  • Sinagoga din Cetate – 4 septembrie, ora 19

Secțiunea Eufonia Masterclasses este susținută de artiști din SUA, Germania, Rusia, Turcia, Slovenia, Polonia, Norvegia, Rusia și România. Vor avea loc și concerte susținute de tineri instrumentiști și artiști invitați, astfel:

  • Avant-Garde – Centrul Reformat Noul Mileniu Timișoara – 14 septembrie, ora 19
  • Young Pianists – mansarda Bastionului Theresia – 16 septembrie, ora 19
  • Next Generation – curtea interioară a Mononom – 17 septembrie, ora 19,30
  • Concert aniversar – Sala Capitol a Filarmonicii Banatul – 18 septembrie, ora 19

În cadrul concertului aniversar, în premieră la Timișoara, lucrarea Cvintetul cu pian, op. 89 de Nikolai Kapustin, compoziție ce îmbină jazz-ul cu muzica clasică, va fi interpretată de pianistul german cu origini timișorene Frank Dupree.

În premieră absolută pentru România, în cadrul concertului Eufonia Festival – Music outside the box va putea fi ascultată compoziția lui Modest Mussorgsky, Tablouri dintr-o expoziție – Remake, în varianta lui Yaron Gottfried pentru ansamblu de muzică de cameră și trio de jazz. Biletele pot fi cumpărate de AICI sau de la casieria Filarmonicii Banatul.

About Post Author