25 ianuarie 2021

Etapa a II-a de vaccinare anti-Covid nu începe în 15 ianuarie. Atunci se dă drumul la programări

vaccinare

Românii incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid se vor putea programa începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15. Firmele își pot programa angajații, iar pensiionarii pot fi înscriși prin medicul de familie sau sunând la un call center.

În eta pa a II-a a campaniei de vaccinare se pot programa persoanele de peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații „care desfășoară activități în domenii-cheie”. Cu toții vor putea începe să se programeze de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15. În cazul angajaților, înscrierea în platforma de vaccinare va putea fi făcută de angajator. Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin medicul de familie sau prin call center. Va exista un număr unic la nivel național, 021.414.44.25. Apelurile vor fi preluate în cele 42 de call centeruri distribuite în fiecare județ.

O altă modalitate de programare va fi prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care își pot face cont și pot înscrie pe platformă până la maximum 10 persoane din familie. Aceeași procedură este și în cazul pacienților cu boli cronice.

Cei care desfășoară activități în domenii-cheie, aceștia vor putea fi înscriși în plaforma de vaccinare de angajator. Persoana înscrisă intră în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, iar apoi selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.

750 de centre de vaccinare în țară

Coordonatorul campaniei național de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat că vor fi 750 de centre de vaccinare pentru etapa a doua a campaniei. „Pentru etapa a doua sunt identificate şi vor fi operaţionalizate 750 de centre, din care circa 100 de centre rămân deja din centrele din unităţile medicale. Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare. Capacitatea maximă este 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi”, a spus Gheorghiță. După 20 ianuarie vor putea funcționa toate centrele.

Autoritățile au făcut publică și lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid. Este vorba despre diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe și afecțiuni autoimune.

În UE sunt aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva Covid: BioNTech Pfizer și Moderna. Astra Zeneca a solicitat și ea autorizarea. În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul cadrelor medicale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer. Miercuri, 13 ianuarie, este programată să ajungă și prima tranșă din vaccinul Moderna, o cantitate de – sub 15.000 de doze.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: