Eroare umană. Cineva din echipa Bozankaya a greșit, iar bateriile tramvaiului au luat foc

bozankaya

Un membru al echipei Bozankaya care lucra la tramvaiul care a luat foc la Timișoara a greșit, așa că bateriile s-au supraîncărcat. Este concluzia investigației tehnice pe care au făcut experții TÜV Thüringen și care confirmă primele declarații ale producătorului turc.

La finele lunii martie, un tramvai Bozankaya, recent ajuns la Timișoara, a luat foc în depoul STPT din zona Dâmbovița. Garnitura era în teste făcute de o echipă a producătorului. „Conform constatărilor preliminare, incidentul ar fi fost cauzat de o eroare umană. Însă investigația este încă în desfășurare, iar la finalizarea acesteia, Bozankaya va împărtăși rezultatele cu beneficiarul. Evaluarea tramvaielor era efectuată de o echipă Bozankaya, condusă de managerul de testare al companiei”, transmitea, imediat după incident, producătorul turc.

Între timp, a fost finalizată și o investigație tehnică realizată de ompania independentă de audit germană TÜV Thüringen, la solicitarea Primăriei Timișoara și sub organizarea Bozankaya. Experții nemți au ajuns la concluzia că fumul a fost provocat de o întrerupere de comunicare cauzată de o eroare de cablare în sistemul de baterii în cauză. Ei au verificat toate tramvaiele Bozankaya din depou, pentru a se asigura că nicio altă cablare nu a mai fost efectuată inadecvat. Eroarea tehnică nu a mai fost descoperită la niciun alt vehicul.

Cineva a greșit, dar doar o singură dată

„Supraîncărcarea celulelor bateriei a provocat o reacție chimică prin perturbarea structurii fizice a celulelor, producând, la temperaturi ridicate, arc electric și emisii de fum (…) Toate tramvaiele Bozankaya sunt extrem de sigure și, fără excepție, toate testele de importanță critică – tehnice, de siguranță și de calitate – sunt realizate cu meticulozitate în astfel de perioade de testare, înainte ca primăriile să recepționeze vehiculele, cum a fost și în cazul de față”, au transmis, miercuri, reprezentanții companiei turce.

Sistemul de baterii proiectat pentru tramvaiele livrate în orașul de pe Bega a fost construit după tehnologii de ultimă oră. Anul trecut, Bozankaya a câștigat, pentru acesta, premiul ERCI (European Railway Clusters Initiative) la categoria „Best Large Enterprise”.

Primăria Timișoara va cumpăra de la Bozankaya, în total, 21 de tramvaie, în urma unui contract-cadru semnat în iulie 2019. O garnitură costă peste 11,5 milioane de lei. La Timișoara au ajuns până acum cinci bucăți.

About Post Author