Epuizați după un an de pandemie. Studiu despre burnout, la Spitalul „Victor Babeș”

Cum au trecut prin pandemie medicii și personalul medical de la Spitalul de Boli „Victor Babeș”? Conducerea unității sanitare a început un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare. Va dura două săptămâni și va fi făcut sub conducerea unui psiholog.

Cadrele medicale de la „Victor Babeș” vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice și a stresului profesional. Medicii, asistentele medicale, infirmierele și brancardierii au intrat pe „frontul” anti-SARS-COV 2 în 28 februarie. S-a lucrat zi și noapte, la intensitate maximă, pentru a face față numărului mare de pacienți. Au fost făcute multe ore suplimentare, iar concediile n-au fost mai lungi de patru zile. S-a ajuns la epuizare fizică și emoțională. În ce grad? Asta vrea să afle acum conducerea unității sanitare.

Așa a pornit un proiect unic în România. „Suntem obosiț, mulți dintre colegii mei sunt epuizați. Luptăm în continuare, dar fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în care a spus «nu mai pot». Luptăm împotriva acestui virus de un an. De cele mai multe ori reușim să câștigăm, dar lupta acesta are efecte asupra noastră, a familiilor noastre, asupra vieții și sănătății fizice și mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică, ci și mentală și emoțională. O epuizare cronică. Am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriș, psiholog clinician și psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noștri. Apoi vom încerca să găsim soluții concrete pentru a merge mai departe”, explică prof. dr. Cristian Oancea, managerul de la „Victor Babeș”.

Durează două săptămâni

Evaluarea a început în urmă cu câteva zile și se va desfășura pe parcursul a două săptămâni. Va fi stabilit un eșantion aleatoriu, dar reprezentativ, iar oamenii vor fi invitați să completeze mai multe chestionare. În același timp, participanții la studiu vor avea întâlniri cu psihologul unității sanitare, pentru a identifica situațiile particulare.

„Proiectul va arăta, la final, gradul de burnout al personalului. Este important să aflăm cât de epuizați sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieții lor. Burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung”, explică psihologul Daniela Biriș. La Spitalul „Victor Babeș” Timișoara sunt peste 400 de angajați.