Ecorșeul lui Brâncuși rămâne la Timișoara până în 2025

ecorșeul

Brâncuși a plecat, dar Brâncuși rămâne. Ecorșeul din colecția Colegiului Național „Carol I” Craiova va putea fi văzut în Palatul Baroc până anul viitor.

Ecorșeul este o lucrare mai puțin cunoscută publicului, care a deschis, poate surprinzător, expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, recent încheiată la Timișoara. Rezultat din colaborarea Constantin Brâncuși – dr. Dimitrie Gerota, Ecorșeul, o imagine a corpului uman fără piele, este primul proiect care i-a adus notorietate sculptorului român..

Pentru a înțelege importanța acestei lucrări, trebuie avut în vedere stadiul incipient al sculpturii românești la începutul secolului trecut. Caracterul inovativ este conferit de multidisciplinaritatea temei, care viza atât studenții de la Academia de Arte Frumoase, cât și studenții Universității de Medicină.

Ecorșeul a fost finalizat în anul 1902, fiind realizat în cinci exemplare distribuite la diferite instituții din țară. Lucrarea expusă la Muzeul Național de Artă Timișoara este din ghips policrom, pictat cu atenție pentru a delimita suprafețele anatomice. Punctul de pornire l-a reprezentat statuia antică a lui Hermes/Antinous Capitolinul. Lucrara a fost restaurată la Muzeul Național de Artă Timișoara, procesul fiind prezentat cu ocazia lansării cărții „O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuşi. Povestea Ecorşeului”, coordonată de prof. dr. Irinel Popescu, în luna ianuarie.

Din 7 februarie, Ecorșeul va fi expus în Depozitul Vizitabil din Galeria de Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească, aflată la primul etaj al Palatului Baroc.

About Post Author