E gata regulamentul pentru păstrarea urmelor de la Revoluție. USR comunică pentru Primăria Timișoara

Revoluție

foto: Constantin Duma

De nouă luni au avut nevoie cei din primărie pentru a pune pe ordinea de zi a plenului CL regulamentul pentru „păstrarea urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989”. Acesta va fi votat chiar în 16 decembrie. Detaliile sunt anunțate însă de USR, nu de PMT.

În luna martie, Corneliu Vaida a cerut, în plenul CL, găsirea unei soluții pentru ca o parte importantă din istoria recentă a Timișoarei să nu se piardă. „Cred că s-ar putea găsi o soluție ca acele urme de gloanțe să fie păstrate, ca să nu se uite ce s-a întâmplat în Decembrie 1989. În Calea Girocului s-au șters, pe frontispiciul Hotelului Timișoara s-au șters. Așa, încet-încet, se vor șterge toate urmele din Timișoara și vor rămâne doar poveștile. Unele adevărate, altele nu”, spunea Vaida.

Propunerea a fost adoptată imediat de consilierul local USR Răzvan Negrișanu, dar abia acum, după aproape nouă luni, a fost concretizată și într-un proiect de HCL.

Când USR comunică în locul primăriei

Proiectul a apărut în 15 decembrie seara pe site-ul PMT, însă fără regulamentul propriu-zis. De altfel, primăria n-a comunicat nimic pe această temă. A făcut-o însă USR Timiș, care anunță că… PMT face un apel către cetățeni.

„Pentru a reuși o bună mapare a clădirilor care prezintă urme ale Revoluției din 89, Primăria Timișoara va institui în maximum 90 de zile de la aprobarea prezentului regulament Registrul urmelor Revoluției din decembrie 1989, lansând o invitație publică tuturor cetățenilor Municipiului Timișoara de a transmite online ori fizic fotografii ale fațadelor clădirii/ clădirilor care prezintă urme de gloanțe, de proiectile ori de graffitti (am păstrat formularea autorilor – n.r.) din vremea revoluției împreună cu adresa acesteia/ acestora și, opțional, o scurtă descriere”, scrie în comunicatul transmis de partidul al cărui șef pe Timiș este primarul Dominic Fritz.

De asemenea, tot potrivit comunicatorilor de la USR, „Direcția de Urbanism a Primăriei Timișoara va elabora un ghid de bune practici după modelele din alte state europene, iar Primăria Timișoara va monta plachete comemorative pe întreg traseul revoluției”.

Proprietarii trebuie să anunțe, Urbanismul verifică

Regulamentul la care se lucrează din primăvară stabilește principiile și cadrul general pentru conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989, respectiv „pentru prevenirea ștergerii urmelor de gloanțe / alte proiectile sau de graffiti, în cadrul lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare și reabilitare a fațadelor clădirilor clasate / în curs de clasare ca monumente istorice în grupa A sau B (…) și crearea unui patrimoniu imobil al Revoluției de la Timișoara în perimetrul delimitat de proiectul Traseul Revoluției”.

Practic, proprietarii de astfel de imobile „au obligația să specifice, pentru avizarea lucrărilor de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare, dacă clădirea prezintă urme de gloanțe / alte proiectile sau graffiti datând din zilele Revoluției din decembrie 1989”. Ei trebuie să ducă la primărie, odată cu documentația tehnică pentru autorizația de construcție (DTAC), și „un material fotografic exhaustiv” în care să prezinte fațadele cu urme de gloanțe sau graffiti. Direcția de Urbanism va verifica „autenticitatea informațiilor”.

Proiectul în sine „va cuprinde soluțiile tehnice”. Decizia finală va aparține proiectantului și „va fi în conformitate cu recomandările din avizul emis de Direcția Județeană de Cultură”.

About Post Author