26 ianuarie 2021

Dragă Poezie. Ion Monoran semnează primul poem ilustrat din Timișoara / FOTO

ion monoran

Foto: Sebastian Tătaru

Căminul G4 din Complexul Studențesc a devenit… pagină de carte. Mai exact, de volum de poezii. Aici s-a desenat „primul poem ilustrat” din Timișoara. Pe 170 mp se întinde acum „Dragă poezie”, semnat de Ion Monoran și transpus în culoare de artistul Ovidiu Batista.

„Dragă poezie, află despre mine că sunt necăsătorit, angajat al unei întreprinderi timișorene. / Deci nu sunt student ori vreun poet de patruzeci de ani tânără speranță / a poeziei românești. / Cu toate astea m-am hotărât să-ți scriu pentru a ne da întâlnire / într-una din serile următoare la cafeneaua «Tarom» / Mă vei recunoaște ușor după plete și ceașca de cafea.”

Așa începe poemul lui Ion Monoran care, de acum, se „spune” în culoare, pe unul dintre pereții căminului G24. E un semn de aducere aminte pentru „Mono”, cel care, în seara de 16 decembrie 1989, a oprit tramvaiele din Piața Maria, îndemnând oamenii să coboare și să se revolte împotriva regimului comunist. Poeziile lui sunt nonconformiste, cu versuri libere, exact ca spiritul său.

Dragă Poezie, în culori

Poemul a fost ilustrat de Ovidiu Batista, un artist care reușește să interpreteze societatea într-un mod foarte personal. Pentru „Dragă poezie”, el a ales culori specifice ilustrațiilor moderniste, întâlnind pe alocuri referințe plastice din ramura art-nouveau. „«Dragă Poezie» se întrupează într-o figură plină de eleganță, cu un aer visător și pozitiv”, spun cei de la Memoriile Cetății, programul din care face parte această „murală” cu totul specială.

Programul „Memoriile Cetății” a avut, în acest an, ca o componentă importantă poezia contemporană și a adus versurile autorilor români contemporani aproape de locuitorii orașului. „Poezia de stradă” este proiectul artistic prin care voluntarii ATCEC au decorat cu versuri trotuarele din 60 de intersecții. Pe asfalt pot fi „citiți” acum Robert Șerban, Tudor Crețu, Aleksandar Stoicovici, Sorin Gherguț, Svetlana Cârstean, Ana Pușcașu, Adrian Bodnaru, Nicoleta Papp, Goran Mrakić, Marius Aldea și Alexandru Potcoavă.

Programul Memoriile Cetății este la a treia ediție și este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: