Dr. Virgil Musta: Bătălia cu COVID-19 se câștigă în comunitate. Spălați-vă des pe mâini și nu atingeți fața!

Musta

Sunt trei săptămâni de când România este în stare de urgență. Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a depășit 3.800 și continuă să crească. Dr. Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș”, spune că trebuie să facem un efort în aceste zile, ca să nu ne pară rău mai târziu.

Cu peste 3.800 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, România înregistrează zilnic sute de noi pacienți. Suntem de trei săptămâni în carantină, există restricții de deplasare, dar unii încă nu înțeleg cât de importantă este respectarea acestor reguli. Dr. Virgil Musta, elegant și concis ca întotdeauna, spune că situația e gravă, dar încă poate fi ținută sub control. Nu depinde decât de noi.

Sfaturile specialistului sunt simplu de urmat. Trebuie atenție și grijă. Atât față de noi, cât și față de cei din jur. În plus, cei din categoriile cu risc ridicat – peste 65 de ani, diverse boli cronice – trebuie să țină cont de cea mai importantă regulă. Iată postarea doctorului Musta:

Nu avem timp prea mult de stat. Situația se complică pe măsură ce crește numărul de cazuri confirmate și mai ales pe măsură ce crește numărul de cazuri mai grave, iar timpul în care putem încetini această creștere se micșorează tot mai mult. Bătălia se câștigă pe două fronturi: în primul rând în comunitate și apoi, bineînțeles, în modul în care gestionăm situația în spitale.

Aș dori să readuc în discuție recomandările făcute anterior oamenilor pentru prevenție, concentrându-le în 2-3 idei esențiale.

1. Pentru prevenirea contaminării pe cale aeriană

  • păstrați distanța socială de peste 2m
  • purtați mască
  • aerisiți încăperile cât mai des

2. Pentru prevenirea contaminării prin mâini murdare

  • nu atingeți fața ( gura, nasul, ochii ) cu mâna, pentru că numai așa se transmite virusul pe această cale. Pentru că știu că este foarte greu să scăpați de aceste gesturi involuntare, atrageți-vă atenția unul altuia (persoane cunoscute) de fiecare dată când faceți aceste gesturi, chiar până la enervare, până la disperare. Poate așa veți reuși să evitați una dintre cele mai importante căi de transmitere
  • spălați-vă de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun
  • dezinfectați des suprafețele (podele, tălpi pantofi, clanțe, întrerupătoare, telefoane mobile etc)

3. Pentru persoanele din grupele de risc – izolare totală!

About Post Author